Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

MÜZELER


Grup halinde müzelerimizi ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz, ziyaret öncesinde şu numaraları arayabilirler;

Odunpazarı Belediyesi Turizm Ofisi: 0 222 237 25 93
Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi: 0 222 233 05 82 



Ahşap Eserler Müzesi

2017 yılında Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi Kervansaray bölümünde açılmıştır. Sanatçıları ve sanatı mekanlarda birleştirerek onları halk ile buluşturmak, çağdaş ve modern sanat bakışı ile eserlerin üretimini artırmak, sanata ve sanatçıya destek olmak amacıyla Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un girişimleriyle açılmış müzelerden biridir. Müzede, 
Odunpazarı Belediyesi’nin 2015 yılından beri düzenlediği  “Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Uluslararası Ahşap Heykel Festivali” kapsamında üretilen heykeller yer almaktadır.

Adres: Paşa Mahallesi, Kemal Zeytinoğlu Cd. No:8
Telefon: 0 222 237 25 93-0 222 233 05 82




Lületaşı Müzesi

Eskişehir denilince ilk akla gelen simgelerden birisi 5000 yıldır bilinen ve kullanılan Lületaşı'dır. Dünya rezervlerinin büyük bölümü Eskişehir sınırları içinde bulunan lületaşından birçok hediyelik eşya yapılmaktadır. Şehrin büyük bölümünde bulabileceğiniz lületaşından yapılmış pipolar, takılar, biblolar ve diğer aksesuarlar kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz en güzel hediyelik eşyadır. Lületaşından yapılmış örnekler, Odunpazarı’ndaki Kurşunlu Külliyesi içindeki Lületaşı Müzesi’nde sergilenmektedir. 

Adres: Paşa Mah. Kemal Zeytinoğlu Cd. Kurşunlu Külliyesi 
Telefon: 0 222 237 25 93- 0 222 233 05 82


Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi

Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği tarafından düzenlenen Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) 5’inci toplantısı kapsamında Kırım Tatar Halkının milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un katılımlarıyla 30 Temmuz 2016 tarihinde açılmıştır. Odunpazarı Belediyesi’nin, Tarihi Odunpazarı Evlerini koruma, yaşatma ve dinamik alanlar haline getirmek amacıyla Odupazarı Belediyesi Mustafa Abdülcemil Kırımıoğlu Kırım Tatar Müzesini 30 Temmuz 2016 tarihinde ziyaretçilerle buluşturmuştur. 1944 sürgünü ile Eskişehir’e gelmiş Kırım Tatarları’nın kültürlerini yaşatmak, tanıtmak ve değerlerine sahip çıkmak gelecek kuşaklara aktarmak amaçlanmaktadır. Eserler, Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği’nin bağışlarla topladığı objeleri içermektedir. Bu objeler Kırımdan gelen ve Eskişehir’li Kırım Tatarlarına ait objelerdir. 

Adres: Orta Mah. Şeyh Şemsettin Sok. Arasta Çarşısı 
Telefon: 0 222 237 25 93- 0 222 233 05 82




Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Müze dört ayrı salondan oluşmaktadır. Bu salonların ikisinde fotoğraf makinesi, fotoğraf aparatları gibi objelerin teşhir alanları bulunmaktadır. Diğer salon kütüphane, Arşiv ve Atölye Odası olmak üzere ziyarete açık bir şekilde hem etkinlik, hem müze eğitimi kavramına katkı hem de interaktif alanlardan biri olarak düzenlenmiştir. Diğer bir salon ise ziyaretçilerin daha çok zaman geçireceği, Odunpazarı ile ilgili hatıralar kazanacağı tamamen interaktif düşünülmüş bir dekor odası olarak kurgulanmıştır.

Adres: Paşa Mah. Kemal Zeytinoğlu Cad. Kurşunlu Külliyesi
Telefon: 0 222 237 25 93- 0 222 233 05 82




Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Odunpazarı Belediyesi tarafından basit tadilatları yapılan Şamlıoğlu Konağı, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’un girişimleriyle, 2016 yılında Odunpazarı Belediyesi Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Odunpazarı Belediyesi bünyesinde hizmet veren müze koleksiyonunun çok büyük bir kısmını Gazeteci ve Televizyon Yapımcısı Tayfun Talipoğlu tarafından bağışlanan daktilolar oluşturmaktadır. Müzede, 1920-1970 yılları arasında üretimleri yapılan çok fazla sayıda daktilo markası ve modelleri sergilenmektedir. Eski Başbakan Sayın Bülent Ecevit’in kullanmış olduğu daktilo da ‘’Bülent Ecevit Odası’’ olarak adlandırılan balmumu heykelinin yer aldığı özel oda da sergilenmektedir.

Adres: Paşa Mah. Kemal Zeytinoğlu Cad. No:6
Telefon: 0 222 237 25 93- 0 222 233 05 82




Yeşil Efendi Konağı Atatürk İle Bir Gün Müzesi

27 Ağustos 2018 tarihinde açılan müze, 3 ana temanın bir araya gelmesi ile oluşmuş özel bir müzedir. Ziyaretçilere, yaşayacakları müze deneyiminin unutulmaz kılınmasına çalışılmıştır. 
Ziyaretçiler, Eskişehir’in seyahatname yazarlarınca anlatılmaya başlandığı 16. yüzyıldan, Kurtuluş Savaşı’na tanıklık ettiği yıllara kadar olan tarihsel süreci, fotoğraf ve belgelerle takip edilebilmektedirler. Aynı zamanda “Arttırılmış Gerçeklik” teknolojisi ile Atatürk ve Eskişehir’in Kurtuluş Savaşı yıllarının önemli isimlerinden Sipahizâde Halil İbrahim Efendi’nin yanında temsili fotoğraf çektirerek (ücretsiz)  tarihe tanıklık edebileceklerdir. Yapı, içerisinde bozulmamış olan tarihi dokusuyla bir taraftan yerli ve yabancı turistlerimize o dönemin mimari üslubunu kendiliğinden aktarırken diğer bir yandan da Mustafa Kemal Atatürk’ün bir gece kaldığı odayı görme fırsatı vermektedir.

Adres: Dede Mah. Yeşil Efendi Sok. No:22
Telefon: 0 222 237 25 93- 0 222 233 05 82



Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi


Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan Arasta Çarşısı içinde bulunan Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde, belediye tarafından 2015 yılından beri düzenlenen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayına katılan sanatçılar tarafından yapılan seramik eserler sergileniyor. Projenin Sanat Danışmanlığını Prof. Ayşegül Türedi Özen’in üstlendiği galerinin giriş bölümünde; ziyaretçilerin seramik çamuru ile tanışacakları ‘Seramik Atölyesi’ yer alıyor. Fırınları ve seramiğe dair malzemelerinde yer aldığı bu bölümde ziyaretçiler, seramiğin serüvenine tanıklık ediyor. Birinci ve ikinci katta koleksiyon eserlerin bulunduğu ‘Sergileme Odaları’, ‘Hol’, seramik sanatçılarına ayrılan ‘Sanatçı Odaları’ ve Eskişehir’in Mihalıççık İlçesi’nin bir mahallesi olan Sorkun’da üretilen çömleğe dair görsellerin ve örneklerin sunulduğu ‘Sorkun Odası’ bulunuyor. Sorkun Odası içinde ayrıca çalıştay sürecinin film olarak izlenebildiği özel bir alan yer alıyor.



Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi

Odunpazarı Belediyesi, Tarihi Bölge’de bulunan 265 yıllık Yağcızade Konağı’nı restore ederek Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi'ne dönüştürdü. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ataol Behramoğlu, kitaplığından kendi kitaplarının da aralarında olduğu yaklaşık 10 bin eseri, Odunpazarı Belediyesi’ne armağan etti. Rus Edebiyatı profesörü olan Behramoğlu’nun Odunpazarı Belediyesi’ne bağışladığı kitaplar arasında Rus ve Türk Edebiyatı için önemli kitaplar da bulunuyor. Edebiyat ve Tarih Fakülteleri için önemli kaynak eserlerin bulunduğu kitaplıkta, araştırma görevlileri ve öğrenciler çalışmalar yapıyor. Farklı şehirlerde bulunan üniversitelerde ders veren hocaların ve yüksek lisans yapan öğrencilerin de tercih ettiği kitaplık, çok farklı çalışmalara ve buluşmalara ev sahipliği yapıyor. 



Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi

Türk edebiyatının usta isimlerinin okuduğu, kütüphanelerinde tuttuğu kitapları, Eskişehirliler ile buluşturan Odunpazarı Belediyesi, o kitaplıklardan müzeler kuruyor; usta isimleri bu müze-kütüphanelerde yaşatıyor. Odunpazarı Belediyesi’nin tarihi konakları restore ederek adını yaşattığı isimlerden biri de Türkiye’nin en üretken aydınlarından biri olan Doğan Avcıoğlu oldu. Akcami Mahallesi Zeytinler Sokak’ta bulunan tarihi Taş Bina, restore ederek kütüphane haline getirildi. Kütüphanede ayrıca yazar Doğan Yurdakul bölümü de bulunuyor. Usta kalemlerin kendi kitaplıklarında bulunan yaklaşık üç bin kitaba ev sahipliği yapan Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nde kitapların yanı sıra Avcıoğlu’na ait çok kıymetli el yazması eserleri ile Avcıoğlu ile Yurdakul’a ait pek çok belge ve özel eşya yer alıyor.

Cam Sanatları Merkezi

Cam, yapısı gereği fazlasıyla sabır isteyen uzmanlık işi. Akışkan yapıya sahip camın üretim süreci gayet uzun ve zorlayıcı. Süreç sonunda ortaya çıkan eserler ise tam anlamıyla hayranlık uyandırıcı. Odunpazarı Belediyesi’ne ait Cam Sanatları Merkezi’nde hem bu uzun ve zorlu süreci yakından izlemek hem de cam ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenmeniz mümkün. Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan Odunpazarı Belediyesi Cam Sanatları Merkezi, Cam ustaları cam üfleme tekniği ile Pipo adı verilen çelik çubuklarla akıcı halde fırından alınan sıcak camı üflendikten sonra; camı ısıya dayanıklı çeşitli aletler yardımıyla çekilip, uzatılıp, kesilip, şekillendiriliyor. Cam Füzyon, iki veya daha fazla cam parçası istenilen kompozisyonda yerleştirildikten sonra, füzyon fırınları içerisinde, sıcaklık yardımıyla tek bir cam parçaya dönüştürülüyor. Isı yardımıyla düz ya da rölyefli olacak şekilde panolar, tablolar, vazolar, heykeller yapılıyor. 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.