1- AHŞAP ESERLER GALERİSİ: Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi Kervansarayı içinde yer alan galeride, uluslar arası sanatçıların Odunpazarı tarihi bölgesindeki festivallerde üretmiş olduğu eserler sergilenmektedir.
2- LÜLETAŞI GALERİSİ (MÜZESİ): Kurşunlu Külliyesi Hanikahı olarak adlandırılan bölümde, 2008 yılından bu yana 60 sanatçıya ait 400 civarında eser bulunmaktadır. Dünya üzerinde en kaliteli lületaşı Eskişehir’de çıkarılmaktadır. Bu nedenle Eskişehir’in simgesi haline gelmiş bir madendir. “Eskişehir taşı” olarak da anılır.
3- YEŞİL EFENDİ KONAĞI, ATATÜRK İLE BİR GÜN GALERİSİ: Asıl adı Yeşil Efendi Konağı olan bu yapı, 1890 yılında Odunpazarı’nın sayılı zenginlerinden ve Cumhuriyet’in ilk milletvekillerinden olan Yeşil Efendi lakaplı Halil İbrahim Efendi tarafından yaptırılmıştır. Bu konağın önemli bir özelliği de; Kurtuluş Savaşı’ndaki Eskişehir ziyaretinde Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlamış olmasıdır. Bu galeride, Kurtuluş Savaşı sırasında bu bölgede bulunan materyallerden oluşan ve Savaşın hazırlıklarını içeren canlandırmayı ve de Türkiye’de ilk defa uygulanan “artırılmış gerçeklik” uygulaması ile Atatürk ve Yeşil Efendi ile buluşma şansını yakalayabilirsiniz.
4- TAYFUN TALİPOĞLU DAKTİLO GALERİSİ (MÜZESİ): Türkiye’nin ilk daktilo galerisi Eskisehir Odunpazarı Belediyesi tarafından açılmıştır. Gazeteci Tayfun Talipoğlu’nun daktilo koleksiyonundan oluşan galeride aynı zamanda Türkiye eski Başbakanı Bülent Ecevit’in ve bir çok farklı kişinin daktilosu bulunmaktadır.
5- OSMAN YAŞAR TANAÇAN FOTOĞRAF GALERİSİ: Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan Galeri 4 ana mekan ve 1 sergi alanından oluşmaktadır. Salonlardan biri arşiv ve kütüphane odası olarak, diğeri ise tamamen fotoğraf çekim alanı için ayrılmıştır. Diğer 2 salonda eski fotoğraf makineleri sergilenmekte olup, sergi alanında belli aralıklarla fotoğraf sergiler düzenlenmektedir.
6- ÇAĞDAŞ SANATLAR GALERİSİ:Atatürk Bulvarı Hasan Polatkan Kültür Merkezi arkasındaki oyun alanını tadilatla sanat galerisine dönüştüren Odunpazarı Belediyesi, burada önemli sergilere ev sahipliği yapıyor.
7- CAM SANATLARI MERKEZİ: Cam sanatının tüm inceliklerini öğrenmek isteyen vatandaşların büyük ilgi gösterdiği, cam sanatının nadide örneklerinin sergilenip satışının yapıldığı merkezdir.
8- KURTULUŞ MÜZESİ: Büyükşehir Belediye tarafından restorasyonu tamamlanan Mestanoğlu Halil Konağı Kurtuluş Müzesi olarak halka hizmet vermektedir. Çağdaş teknolojiyle bilgi ve belgeyi harmanlayan Kurtuluş Müzesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi hakkında bilgi veriliyor.Müzedeki Kurtuluş savaşı anıları ziyaretçilere duygusal anlar yaşatıyor.
9- YILMAZ BÜYÜKERŞEN BALMUMU HEYKELLER MÜZESİ: Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehir’e kazandırdığı ve dünyaca tanınan “Madam Tussad” Müzesi’nin bir benzeri olan bu müzede, Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı yaklaşık 200 heykel arasında, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı bir çok ünlü kişinin balmumu heykeli ve farklı dönemlere ait Mustafa Kemal Atatürk balmumu heykelleri yer almaktadır.
10- ÇAĞDAŞ CAM SANATLARI MÜZESİ: Cam Sanatları kategorisinde Türkiye’de ilk açılan müze içerisinde, yerli ve yabancı sanatçıların kendi atölyelerinde yapıp bağışladıkları cam sanatının eşsiz eserleri yer almaktadır. Müze, Tarihi Odunpazarı Evleri arasında yer almaktadır. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ile Eskişehir, cam müzesi olan dünyanın nadir kentleri arasında yer alırken, müzenin, cam işçiliğinin doğduğu Anadolu’nun bu güzel kentinde açılması da ayrı bir önem taşımaktadır.
11- CUMHURİYET TARİHİ MÜZESİ:23 Nisan 1994 tarihinde Anadolu Üniversitesi tarafından Eskişehir'in Odunpazarı semtinde kurulan Cumhuriyet Tarihi Müzesi, 1916 yılında inşa edilen Numune Mektebi binasının restore edilmesi sonucu ziyarete açılmıştır. Cumhuriyet tarihinin anlatılması ve bu tarihin önemli eserlerinin sergilenmesi amacını güden müze, Kurtuluş Savaşı eserleri ile başlıyor. Cumhuriyet Tarihi Müzesi'nde sergilenen eserler arasında Mustafa Kemal'in hayatına dair unsurlar ve Kurtuluş Savaşı'nın destanını anlatan unsurlar bulunuyor. Bununla birlikte, Cumhuriyet devrimlerini anlatan eserler, yakın tarihin sosyolojik ve siyasal ifadesiyle alakalı kitaplar ve çeşitli eserler de görülmeye değer. Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan 131 orijinal fotoğrafın bulunduğu Cumhuriyet Tarihi Müzesi'nde; Çanakkale Savaşı fotoğrafları, kongrelerden kareler ve Büyük Taarruz dönemini anlatan fotoğraflar insanın içine işleyecek kadar etkileyici.
12- ODUNPAZARI MODERN MÜZE (OMM):Osmanlı ve geleneksel Japon mimarisi ile Odunpazarı sivil mimarisi öğelerinden esinlenerek tasarlanan Odunpazarı Modern Müze, Türkiye’den ve dünyadan sanatçıların modern ve çağdaş¸ eserlerinin evrensel bir bakış açısı ile sergileneceği, kültürlerarası diyaloğu teşvik eden, sürekli yenilenen bir platformdur. Yaklaşık 4.500 m2 alana sahip olan OMM’da, sergileme alanları, çeşitli etkinlik mekanları, atölyeler, kafe ve muze dükkanı yer alıyor.
13- ETO SANAYİ VE TİCARET MÜZESİ: Eskişehir Ticaret Odası tarafından açılan müze, içerisinde yer alan 600’den fazla eserle ziyaretçilerini Eskişehir’in ekonomik geçmişinde yolculuğa çıkarıyor.
14- ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KARİKATÜR MÜZESİ:Karikatür müzesi binası; 1900’lü yılların başında yapıldığı tahmin edilen ve konut olarak kullanılan tarihi Odunpazarı Evlerinden biri olan yapının restorasyonla yenilenmesi ile oluşturulmuştur. İki katlıdır ve toplam alanı 265 metrekaredir. Müze, Türkiye’de bir ilk olan Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yan kuruluşudur. Müzede her daim sergi, değişken sergi bölümleri, portreler odası, Türk karikatür ustaları odası, Eskişehirli karikatürcüler odası ile kitaplık bölümleri bulunmaktadır. Müzede karikatür çalışmalarının yapılabileceği mekânlar da tasarlanmıştır. Müzenin alt kat salonunda yerli ve yabancı karikatürcülerin sergileri de aralıklı olarak sürdürülmektedir. Müzeden araştırma amacıyla da yararlanılmaktadır. Bu amaçla bir kitaplık oluşturulmuştur. Müzede kitap, kartpostal, poster ve hediyelik eşyalar da ziyaretçiler tarafından satın alınabilmektedir.
15- KAZAN TATARLARI KÜLTÜR MÜZESİ: Eskişehir kültürüne önemli ölçüde katkıda bulunan Kazan Tatarları’nın tarihi geçmişini yansıtan eserler yer almaktadır.
16- KURŞUNLU KÜLLİYESİ VE CAMİİ:Tarihî Odunpazarı Evleri’nin yanında bulunan külliye ve tarihi evler adeta birbirini tamamlar ve sizi geçmişe götürecek bir yolculuğa çıkartır.
Kurşunlu Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı Dönemi’ne ait bir eserdir. Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yapılmıştır. Kurşunlu Külliyesi’nin mimarı muhtemelen, Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olan, Acem Ali’dir. Gerçek adı Alaeddin Ali Bey olan Acem Ali (Acem Alisi ya da Esir Ali diye de bilinir) klasik Osmanlı mimarlığında adı bilinen ilk mimarbaşıdır (1519-1537).
Külliye; cami, şadırvan, zaviye (küçük tekke), talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşmaktadır. Caminin kubbesi kurşunla kaplı olduğundan Kurşunlu Camii adını almıştır. Günümüzde Külliye içinde yer alan kervansarayda Sıcak Cam Üfleme Atölyesi ve Cam Sanatları Merkezi bulunmaktadır. Bu kısım Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali ve birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Külliyenin mektep bölümü, 2010 yılından bu yana kütüphane olarak kullanılmaktadır. Medrese bölümünde ise (hanikâh ve Mevlevi Âsitanesi olarak da adlandırılır) günümüzde dünyada açılan ilk Lületaşı Müzesi bulunmaktadır. Ayrıca Osmanlı döneminde eğitim görenlerin konaklama amacıyla kullandıkları odalar bugün atölyeye dönüştürülmüştür. Kurşunlu Külliyesi’ne 2017 yılında Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi açılmıştır. Müzede; Fotoğraf Sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan tarafından Odunpazarı Belediyesine bağışlanan 372 adet fotoğraf makinesi, fotoğraflar, fotoğrafçılıkta kullanılan çeşitli aletler, kitap ve dergilerden oluşan koleksiyon yer alıyor.
17- BEY KONAKLARI: Eskişehir’in ilk derebeyleri tarafından yaptırıldığı bilinen yapılar restore edilerek “Bey Konakları” adı altında kullanıma açılmıştır.
18- KAYMAKAM KONAĞI: 1733 yılında yapılan ve Eskişehir il olmadan önce kaymakamlık olarak yönetildiğinde kaymakamın ikamet ettiği konaktır.
19- SİVRİOĞLU KONAĞI: 1880 yılında Sivrioğlu Kadı Ali Bey tarafından yaptırılmıştır. Bu tarihi konak gerekli onarımlar yapıldıktan sonra 2017 senesinde, ülkemizin köklü sivil toplum örgütlerinden olan Türk Ocakları’nın Eskişehir şubesinin kullanımına tahsis edilmiştir.
20- AKÇACILAR KONAĞI: Akçacılar ailesi tarafından Kırım’dan göçen ustalara yaşadıkları yerin mimari özelliklerini yansıtacak şekilde inşa ettirilmiş bir konaktır.
21- HAFIZ AHMET EFENDİ KONAĞI: 1717 yılında Hafız Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Hafız Ahmet Efendi aynı zamanda bir lületaşı ustasıdır. İşlemiş olduğu lületaşından bir asa Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiştir. Bu asa, günümüzde Anıtkabir’de sergilenmektedir. Aynı asanın diğer bir eşi de İran Şahı Rıza Pehlevi’ye hediye edilmiştir.
22- YAĞCIZADE KONAĞI (ATAOL BEHRAMOĞLU KİTAPLIK ve MÜZESİ): 1754 yılında zengin bir yağ tüccarı tarafından yaptırılmıştır. Rivayete göre, yağ tüccarı, çok sevdiği eşini amansız bir hastalıktan kaybedince, kızının da aynı hastalığa yakalanma ihtimali olduğunu düşünüp dışarı çıkmasını yasaklamış. Kızının sıkılmaması için de konağa “cihannüma” denilen seyir köşkünü yaptırmıştır. 265 yıllık tarihi olan bu özel konak, Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilerek, Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan ve aynı zamanda barış şairi olarak tanınan Ataol Behramoğlu kitaplığı’na dönüştürüldü. Müze-kitaplık içerisinde Ataol Behramoğlu’nun Odunpazarı Belediye’sine bağışlamış olduğu 7000 kitap ve birçok önemli edebi yapıt yer almaktadır.
23- KAYIKÇILAR KONAĞI: Odunpazarı yerlilerinden olan ve Kayıkçılar olarak bilinen bir aile tarafından yaptırılmıştır.
24- MUSTAFA ABDÜLCEMİL KIRIMOĞLU KIRIM TATAR GALERİSİ: Eskişehir’in etnik kimliğinde önemli rol oynayan Kırım Türkleri’nin Eskişehir’de kültür, sanat ve sosyal faaliyetlerini yürüteceği, örf adet ve geleneklerini yaşatacağı nadide bir kültür merkezidir. Bu evler kültürler arası dayanışma ve kaynaşmanın sağlanmasında büyük rol oynamaktadır.
25- BALKAN KÜLTÜR EVİ: 19. yy dönemine ait mimari izler taşıyan bu yapı, Balkan kültüründen doneler sunarak Eskişehir’in kültür çeşitliliğine önemli katkı sağlamaktadır.
26- KUZEY KAFKAS KÜLTÜR EVİ: Balkar-Karaçay kültürünün günümüze ulaşmış gelenek ve göreneklerini yaşatan ve Eskişehir’in kültür zenginliklerine önemli katkı sağlayan bir yapıdır.
27- KAFKAS KÜLTÜR EVİ (AYVAZLAR KONAĞI): Usta Ayvaz Konağı olarak da anılmaktadır. 1790 yılında Usta Ayvaz tarafından yaptırılmıştır.
28- MİHALLIÇÇIKLILAR DERNEĞİ: Mihallıçık Eskişehir’in bir ilçesidir ve Mihallıçıklıların kurmuş olduğu bir dernektir. Dernek binası tarihi Odunpazarı bölgesinde bulunmaktadır.
29- ATLIHAN EL SANATLARI ÇARŞISI: 1850’li yıllarda Eskişehir’in büyük toprak sahiplerinden Takattin Bey tarafından yaptırılmıştır. Çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen pazarcıların, seyyahların ve köylülerin hem kendilerinin hem de hayvanlarının konaklaması için yapılmış bir Handır. Günümüzde, özgün mimarisine uygun olarak düzenlenen Han, lületaşı, gümüş, toprak ve cam geleneksel sanat ürünlerinin teşhir ve satışının yapıldığı bir çarşı olmuştur.
30- KIRK AMBAR ÇARŞISI: Otantik atmosferi ile yerli ve yabancı konukların gözdesi olan Kırk Ambar Çarşısı’nda atölyeler ve küçük hediyelik eşya dükkanları yer almaktadır. Çarşı’nın en önemli özelliği ise, kadın girişimciler tarafından işletiliyor olmasıdır.
31- ARASTA EL SANATLARI ÇARŞISI: İçerisinde cam, çini ve seramik eserlerin sergilenip satıldığı iki katlı, modern mimariyle oluşturulmuş el sanatları çarşısıdır.
32- ATATÜRK LİSESİ: Kuruluşu İstiklal Savaşı’ndan çok önceye dayanan okulun en önemli özelliklerinden birisi, 16 Ocak 1933 yılındaEskişehir’i ziyareti sırasında Atatürk’ün bu yapının lise olarak kullanılmasına karar vermiş olmasıdır. Atatürk Lisesi binası, Odunpazarı Kentsel Siti koruma planı içinde yer alır ve anıtsal yapı olarak tescillenmiştir.
33- ÇEŞMELER: Odunpazarı sit alanında bulunan ve estetik görünümleriyle dikkat çeken mahalle çeşmeleri, eski dönemlerde yaşamış olan üst düzey ahali tarafından yaptırılmışlardır.
34- TÜRBELER: Odunpazarı bölgesinde, Mevlevi tarikatı mensuplarının ve dönemin ileri gelen şeyhleri ile İslam dininin önemli şahsiyetlerinin türbeleri bulunmaktadır.
- Kurşunlu Külliyesi; Yukarıda 16. Maddede detayları hakkında ayrıca bilgi sunulmuştur.
- Hasan Dede Türbesi; Kurşunlu Külliyesi’nin hemen arkasındaki küçük bahçede yer alır. Hasan Dede, 19. Yüzyıl ortalarında Eskişehir Mevlevihanesi’ni faal hale getiren bu dergahın en önemli şeyhlerindendir. Aynı yerde Hasan Dede’nin oğlu ve bu dergahtan önemli kişilerin kabirleri de bulunuyor.
- Ahu Mahmud Dede Türbesi; yine Kurşunlu Külliyesi’nin arka tarafında yer alan bu türbe bir evin içerisinde bulunuyor.
- Mehmet Sadık Efendi Türbesi; Mehmet Sadık Efendi, Eskişehir’de yaşamış, zamanın belediye görevlerinde bulunmuş Halveti tarikatı şeyhidir.
- Şeyh Edebali Türbesi; Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in kayınpederidir. Türbesi, Odunpazarı mezarlığı’nın içindedir. Bu türbe II. Abdülhamit tarafından restore edilmiştir.
Odunpazarı bölgesi haricinde Eskişehir ilçe ve köylerinde de tursitlerin ilgisini çeken oldukça önemli türbeler yer alır. Bu türbelerden bahsetmek gerekirse;
- Yunus Emre Türbesi ve Mezarı; Eskişehir'in 115 km doğusunda Mihalıççık kazasına bağlı Yunus Emre (Sarıköy) köyündedir. XIII.yüzyılda, Eskişehir’de bulunan Yunus Emre’nin mezarı Yunan işgali sırasında yıkılmış, 1949 yılında yapılan bir çeşmenin arkasına taşınarak yeni bir mezar yapılmıştır. Bu mezar XIII. Yüzyıl Selçuklu mimarisi üslubunda yapılmış, rumi, palmet dekorlu mezar lahti birbirlerine kemerlerle bağlanmış, sekiz sütunlu etrafı açık anıt mezarın ortasına yerleştirilmiştir. Bu anıt mezarın bulunduğu yere 1982’de bir kültür evi, cami ve şadırvan eklemiştir. Aynı zamanda buraya Yunus Emre’nin bir de heykeli konulmuştur. Kültür Evinde kurulan müzede ise Yunus Emre’yi tanıtan kitaplar, Yunus Emre’nin dörtlüklerini içeren levhalar sergilenmiştir. Burada Yunus Emre’nin ilk mezarından arta kalan mimari parçalar ile bazı etnoğrafik eserler de bulunmaktadır. Yunus Emre tüm insanları sevgiye, birlik ve beraberliğe çağıran halk aşığıdır. Mezar taşının ön cephesinde yazılı olan “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz.” sözlerinde Yunus Emre’nin yaşam felsefesi özetlenmektedir.
- Seyit Battalgazi Türbe ve Külliyesi; Eskişehir merkeze yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Seyitgazi ilçesinde yer alır. Anadolu’nun Bizans İmparatorluğu egemenliği altında bulunduğu M.S. 700 yıllarında İslamiyet henüz Anadolu’da yayılmamıştı. İslamiyeti kabul etmiş olan Emeviler Anadolu’nun içlerine akın yaparak Anadolu’yu ele geçirmek ve islamiyeti yaymak istemişlerdir. 720-740 yıllarında sıklaşan bu akınlardan birinde Seyit Battalgazi lakabı ile anılan efsaneleşmiş halk kahramanı, bugünkü Seyitgazi ilçesinin bulunduğu (antik adı Nakolea) Mesih Kalesi olarak bilinen bölgede 740 yılında şehit düşmüştür. Bizans’a karşı büyük kahramanlıklar gösteren ve islamiyetin Anadolu’da yayılmasına büyük katkı yapan Seyit Battalgazi adına 1207-1208 yıllarında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaattin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından türbe ve cami yaptırılmıştır. Daha sonra, Ümmühan Hatun için de buraya 2 katlı bir türbe eklenmiştir. Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve gelişme dönemlerinde onarım ve eklemelerle burası bir külliye halini almıştır. Osmanlı Devleti döneminde vakıflaştırılmış, Cumhuriyet Dönemi’ne kadar dini eğitim, tören ve toplantıların yapıldığı medrese ve tekke olarak kullanılmıştır.
- Himmet Baba Türbesi; Himmet baba, Seyyit Battal Gazi’nin yakın arkadaşıdır. Türbe Eskişehir ili’ne bağlı Seyitgazi ilçesi’nin Kümbet köyü kayalığındadır. Plan, teknik ve malzeme özellikleriyle 13. yüzyıla tarihlenir. Dıştan sekizgen gövdeli, içeriden daire planlıdır. Giriş kapısında Bizans Dönemine ait mermer mimari parçalar kullanılmıştır. Himmet Baba Türbesinin girişindeki At üzerine binmiş figür Türklerin binlerce yıl öncesindeki Defin Ritüelini hatırlatır.
35- CAMİLER: Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan camiler Odunpazarı bölgesinde gezilecek yapılar arasındadır. Alaaddin Camii (1268), Haci Hasan Camii (13.yy), Sivrioğlu Camii (13. yy), Kurşunlu Camii (1525), Tiryakizade Süleyman Ağa Camii (1778), Akoğlan Camii (1890), Karacaşehir Camii Odunpazarı bölgesindeki camilerden en bilinenleridir. Odunpazarı haricinde Eskişehir ilçelerinde de oldukça eski tarihli ve mimari açıdan önem arz eden camilerden örnek vermek gerekirse; Sivrihisar ilçesi- Ulu Camii (1274), Sivrihisar ilçesi- Kurşunlu Camii (1520), Han ilçesi- Hacı Hüsrev Paşa Camii, (17.yy).
36- Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi; Odunpazarı Tarihi Bölgesi’nde yer alan Taş Konak olarak bilinen binanın Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilmesiyle oluşturulan Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nde, Doğan Avcıoğlu ve Yazar Doğan Yurdakul’un isimlerini taşıyan iki bölüm bulunmakta ve yazarların kişisel kitaplıklarında bulunan yaklaşık Üçbin kitap ve Avcıoğlu’na ait binlerce sayfalık el yazması eser sergilenmektedir. Kütüphane içerisindeki bir diğer oda ise okuyucu ve ilgililer için kitap okuma odası olarak düzenlemiştir.Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi, Avcıoğlu’nun 39. Ölüm yıldönümünde 4 Kasım 2022 Cuma günü Odunpazarı Belediyesi tarafından açılmıştır. Tekin Yayınevi işbirliğiyle düzenlenen Doğan Avcıoğlu Ödüllerinin ilki gerçekleştirilen panelle sahiplerine ulaştırılmıştır.
37- Eskı̇şehı̇r Odunpazarı Şehrı̇n Ateşı̇ Seramı̇k Galerı̇sı̇; Tarihi Odunpazarı Meydanı’nda; Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı 2015 yılında başladı. 2022 yılında altıncısı gerçekleştirildi. Çalıştaya katılan davetli sanatçılar bisküvi pişirimi yaptıkları eserlerini, çalıştay süresince sırlayıp farklı pişirim teknikleriyle şehrin ateşinde muhteşem sanat eserlerine dönüştürdüler. Bu süreçte oluşan; yerli ve yabancı birçok değerli sanatçının seramik eserleri, Odunpazarı Belediyesi Seramik Koleksiyonu’na kazandırıldı. Bu eserlerin tek bir çatı altında toplanması ve sergilenmesi, kısaca bir galeri oluşturulması düşüncesi giderek büyüyen bir isteğe ve gerekliliğe dönüştü. Sanata ve sanatçıya destekleriyle çok iyi tanınan Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Av. Kazım Kurt’un talimatlarıyla, Odunpazarı Arasta Çarşısı’nda yer alan, eskiden otel-restoran olan üç katlı bina, seramik galerisine dönüştürüldü. Düzenleme ve yenileme çalışmaları 2021 yılının Aralık ayında başladı. Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin Sanat Danışmanlığı’nı Prof. Ayşegül Türedi Özen gönülden üstlendi. Odunpazarı Belediyesi’nin kadrosu ile 9 ay aralıksız çalışıldı. Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin açılışı, geniş katılımlı bir törenle 29 Temmuz 2022 tarihinde yapıldı.
Şehrin Ateşi Odunpazarı Seramik Galerisi; giriş, birinci ve ikinci kattan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; yediden yetmişe yaş aralığında, galeriyi ziyaret etmesi düşünülen ziyaretçilerin, çamurla tanışma heyecanı yaşayacakları, Temel Seramik Atölyesi vardır. Giriş bölümünün uzantısında yer alan bölümde ise fırınlar, seramiğe dair aletlere ve malzemelere yer ayrılmıştır. Birinci ve ikinci kattaki, odalarda, koridorda Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Çalıştayı’na ait koleksiyon eserler sergilenmektedir. Bir adet Özel Sergi Odası vardır ve sanatçılar/sanatçı adaylarının güncel-süreli sergiler açmalarına imkan tanımak için düşünülmüştür. Bu odanın ilk sergisi, seramik sanatçısı / akademisyen Prof. Ayşegül Türedi Özen’in “Kadın Eli” adını verdiği 26. kişisel sergisi ile açılmıştır. Galeride, ayrıca aktif olarak çalışmaların yapılması için iki adet Sanatçı Odası düzenlenmiştir. Böylece galerinin ziyaretçileri, Sanatçı Odalarında belirli bir program ve protokol dahilinde kabul edilen seramik sanatçılarının, eserlerini üretme sürecine tanık olacaklar, çalışma ortamlarını yakından görecekler, sanatçılarla tanışarak sohbet edebileceklerdir. Sorkun Odası olarak düzen- lenen odada; Eskişehir’in Mihalıççık İlçesi’nin Sorkun Mahallesi’nin (köyünün) geleneksel değeri olan çömlekçiler tarafından bağışlanan bazı çömlek örneklerini, çömlek üretiminde kullanılan bazı araç gereçleri yakından görebileceklerdir. Duvarlarda sergilenen fotoğraflar eşliğinde bir çömleğin yapım hikayesine de tanık olacaklardır. Ziyaretçilerimiz; galeriyi gezerken, ateş ve toprağın renkleriyle ayrı ayrı renklendirilmiş odalarında, adeta Şehrin Ateşi çalıştay ortamındaymış gibi bir gezinti yapacaklar ve o süreçte yaşanan heyecanlara tanıklık edeceklerdir. Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi, pazartesi günleri hariç, hafta içi ve hafta sonu her gün, her yaş grubundan ziyaretçilere açık olacaktır.