3 Ağustos 2022 Çarşamba
Odunpazarı Belediyesi tarafından 6’ncısı düzenlenen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Pişirim Teknikleri Çalıştayı, Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. Açılış töreninin ardından açılışa katılan katılımcılarla birlikte çalıştayın yapılacağı Odunpazarı Meydanı’na gidilerek, ‘şehrin ateşi’ yeniden yakıldı.
Açılış törenine Odunpazarı Belediyesi Başkan Vekili Sibel Erenoğlu, CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Figen Kahya, 6. Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Pişirim Teknikleri Çalıştayı’nın onur konuğu Prof. Dr. Candan Dizdar Terwiel, Ayşegül Türedi Özen, çalıştayda yer alan bilim insanları ve sanatçıların yanı sıra çok sayıda Eskişehirli sanatsever katıldı.
ORTAYA ÇIKACAK ESERLERİ BÜYÜK BİR MERAK VE HEYECANLA BEKLİYORUZ
Açılış töreninde ilk sözü Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Pişirim Teknikleri Çalıştayı ve Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin Sanat Danışmanlığını yapan Ayşegül Türedi Özen aldı. Şehrin ateşini altıncı kez yakmak için bir araya geldiklerini belirten Özen, çalıştaya katılan sanatçılara teşekkür etti. Katılımcılara galeri ve çalıştayla ilgili bilgi veren Özen, çalıştayda ortaya çıkan eserleri bir çatı altında toplamanın en büyük hayali olduğunu ifade etti. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un sayesinde bu dileğinin gerçekleştiğini dile getiren Özen, “Çalıştay günün erken saatlerinde başlayacak, gecenin geç saatlerine kadar devam edecek. Şehrin ateşinin dumanı, isi, kokusu ve büyüleyen renkleri ile ortaya çıkacak eserleri büyük bir merak ve heyecan ile bekliyoruz. Huzurunuzda tüm seramik sanatçıları adına bize bu güzellikleri yaşatan, genç nesillere örnek olabilmek adına attığımız adımları güçlendiren, çabalarımızı destekleyen, seramik ateşini yakan ve hiç sönmemesi için yıllardır körükleyen Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a ve onunla birlikte çalışan tüm ekibine gönlümce teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
SERAMİK SANATINA VERİLEN DEĞERİN DÜNYADAKİ TANIMI
Odunpazarı Belediyesi Başkan Vekili Sibel Erenoğlu, geçmiş yıllardan farklı olarak bu çalıştayda farklı mahallelerde seramik pişirimi yapılacağını belirtti. Açılışın yapıldığı Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi ve Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayının seramik sanatına verilen değerin dünyadaki tanımı olduğunu söyledi. Çalıştayın halkla birlikte yapılıyor olmasının Odunpazarı Belediyesi’nin halkçı anlayışını da ortaya koyduğunu kaydeden Erenoğlu, konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur’ sözlerine yer verdi. Sanata ve sanatçıya verdiği destek için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür eden Erenoğlu, 6’ncısı düzenlenen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Pişirim Teknikleri Çalıştayı’nın hayırlı uğurlu olmasını diledi.
ODUNPAZARI SANATÇIYA DEĞER VEREN BİR İLÇE
Açılışta konuşma yapan isimlerden biri de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Figen Kahya oldu. Eskişehir’in sanatçı bir şehir olduğunu dile getiren Kahya, Odunpazarı’nın da sanatçıya değer veren bir ilçe olduğunu kaydetti. Odunpazarı Belediyesi’nin bu yaklaşımı ile onur ve gurur duyduklarını vurgulayan Kahya, 4 gün sürecek çalıştayın Eskişehir’e dinamizm katacağını söyledi.
ESKİŞEHİR SANATIN ATEŞİNİN YANDIĞI BİR ŞEHİR
Açılışta konuşan bir diğer isim de CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü oldu. Eskişehir’in sanatın ateşinin yandığı bir şehir olduğuna dikkat çeken Süllü, “Anadolu’nun kültür ve sanat başkenti olarak adlandırdığımız Eskişehir, sürekli çeşitli sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. Biz, Eskişehirliler de bununla gurur duyuyoruz. Böyle bir şehirde yaşamaktan çok mutluyuz ve onur duyuyoruz. Sanatçılarımız ise bu şehre ayrı bir değer katıyor. Belediye başkanlarımızın sanata ve sanatçılara değer veren bu yaklaşımı da bizim için her zaman büyük onur kaynağı. Bölgemizde sanatın ateşi hiç sönmüyor. Bu, bizler için son derece önemli. Ben, bu sanat çalıştayı vesilesiyle Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın onur konuğu Prof. Dr. Candan Dizdar Terwiel, “Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi” konulu bir sunum yaptı. Sunuma geçmeden önce konuşan Terwiel, nefes aldıkları bir ortam olarak Eskişehir’in her zaman başköşede olduğunu belirtti. Terwiel, “Nefes aldığımız, sanatla buluştuğumuz anlar; bizim için hep enerji ile dolduğumuz, yaşama isteğimizin arttığı anlar oluyor. Seramik alanında bunu bize sağlayan da Eskişehir.
Ben yöneticilere bize bu imkanı sağladığı için teşekkür ediyorum” dedi.
OSMANGAZİ, EMEK VE 75. YIL MAHALLELERİNE SERAMİK MASALARI KURULACAK
6’ncı Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştay’ında geçmiş yıllardan farklı olarak Odunpazarı Meydanı’nın dışında; Osmangazi, Emek ve 75. Yıl Mahallelerine de seramik masaları kurulacak. 4 Ağustos Perşembe günü Osmangazi Mahallesinde bulunan Raif Özgür Parkı’na, 5 Ağustos Cuma günü Emek Mahallesi Azerbaycan Kardeşlik Parkı’na, 6 Ağustos Cumartesi günü ise 75. Yıl Mahallesi Selami Vardar Parkı’na seramik masaları kurulacak. 14.00-16.00 saatleri arasında kurulacak olan seramik masalarında vatandaşlar, hem hazırlanmış çamur karoları üzerine çizgisel dekorlar yapabilecek hem de çamur tornasında çamuru şekillendirebilecek.
Odunpazarı Meydanı’nda düzenlenen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı, 07 Ağustos 2022 Pazar günü saat 18.00’de Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde açılacak sergi ile sona erecek. Çalıştay boyunca sanatçılar tarafından yapılacak eserler, Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde sergilenecek.