Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

TOPRAK AİLESİ’NİN İMDADINA ODUNPAZARI BELEDİYESİ YETİŞTİ

Toprak Ailesi’nin imdadına Odunpazarı Belediyesi yetişti

9 Temmuz 2024 Salı

Orhangazi Mahallesi’nde yaşayan 73 yaşındaki Nurettin Toprak’ın eşiyle birlikte, 36 yaşındakiyüzde 93 zihinsel engelli kızına bakmak için verdikleri mücadelenin medyada yer almasınınardından Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un talimatı ile belediye birimleri hareket geçti. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından Toprak ve eşinin kızını sırtına alarak indirdikleri dikmetal merdivenler sökülerek, yerine standartlara uygun betonarme merdiven yapıldı. Evin girişine kadar olan yürüyüş yolları ve merdivenler söküldü. Yeniden yapılan yürüyüş yolları ve merdivenler andazit ile kaplandı. Daha önce bahçedeki atıl vaziyette bulunan alana mutfak ve oda yapıldı. Mevcutta inşaat halinde bulunan 3 odadan biri banyo ve tuvalete dönüştürüldü. Diğer iki odanın da eksikleri tamamlanarak yaşam alanı yaratıldı.Nurettin Toprak ve eşini yeni, yaşam alanlarında ziyaret ettik. Ve Nurettin Toprak ile emeklilerin yaşadıkları sıkıntılardan, kızının eşinin sağlık durumlarına, yeni evlerine kadar birçok konuda sohbet ettik. Keşke diyor Toprak, “Keşke kızım böyle olmasaydı da benim de hiçbir şeyim, olmasaydı.”

ENGELLİ MAAŞI KESİLDİ

Nurettin Toprak ve eşi 17 yıl önce Adana’dan Eskişehir'e gelmiş. Et Balık Kurumundan emekli olan Toprak, 10 bin 300 TL emekli maaşı alıyor. Sohbet sırasında da bu bilgiyi sık tekrarlayıp, emekli maaşı ile geçinmenin imkansızlığına dikkat çekiyor. Kızının çocukken geçirdiği havale sonucu yüzde 93 zihinsel engelli olduğunu anlatan Toprak, daha önce kızı için engelli maaşı aldıkları ancak gelirlerinin bin 800 lirayı geçtiği için bu maaşın kesildiğini belirtiyor. Ailesi ilebirlikte bir buçuk yıl öncesine kadar Tunalı Mahallesi’nde yaşayan Toprak, “6 bin lira kira veriyordum. Kiraya zam yaparak, benden 11 bin lira kira istedi. Burası oğlumun, kızımın engelli maaşı da kesilince zamlanan kirayı ödeyemedik. Buraya taşındık. Ondan sonra da hayatımız merdivenlerle mücadeleyle geçti” diyor.

SIRTIMA ALIP MERDİVENLERDEN İNDİRİYORDUM

Ve başlıyor demir merdivenlerle verdikleri savaşı anlatmaya. Anlatırken de gözleri doluyor.“Bir iki kere ben merdivenden düştüm. Benim bacağımda şu anda yaralar mevcut. Eşimdüştü, çocuğun kafası 2 kez kırıldı. Sırtıma alıp merdivenlerden indiriyordum. Haftada üç gün okula gidiyor. O üç günün içine indir, kalır, çok zor. Hem bende hem eşimin bacaklarında  platin var. Eşim, beyin kanseri oldu, tedavi görüyor.”

BİZ NE ÇEKİYORUZ ALLAH BİLİYOR

Gazete ve televizyonda çıkan haberlerin ardından Odunpazarı Belediyesi’nden ve EskişehirValiliğinden geldiklerini söylüyor Toprak. Odunpazarı Belediyesi’nin demir merdivenleri sökerek, kendilerine yeni yaşam alanı yaptığını kaydediyor. “İşçisinden, şefine, müdürüne kadar herkese çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Adamlar geldi, cani gönülde yaptılar.Hiçbir eksiğini bırakmadılar. Sıva, boya yapıldı. Yerler, mutfak, banyo yapıldı. Demir kapı yapıldı. Merdivenler yapıldı. Allah, Belediye Başkanımız Kazım Kurt’tan razı olsun.Memnunuz. Artık rahatlıkla aşağı inip, çıkabiliyoruz. Öncesinde bu merdivenler demirdi. O merdivenler yapıldı. Oturduğumuz bu alan yoktu. Mutfak yoktu, yapıldı” diyor Toprak ve ekliyor: “Ben devletten hiçbir zaman yardım istemedim. Allah-u Teala bize sağlık versin.Devlet bize maaşımızı veriyor ama az veriyor. Biz ne çekiyoruz Allah biliyor.”

“HEP ALTTAYIZ”

İlaç ve diğer sağlık masraflarını nasıl karşıladıklarını soruyoruz Toprak’a. “Vallahi maaş kartında hep alttayım. Mesela hanımın hastalığı göz tansiyonu tetikliyor. Her ay bin 200 lira ilaca veriyorum. Devlet onu karşılamıyor. Çocuğun da ilacı var, onu da devlet karşılamıyor.Bize ayda 350 lira bez parası veriyor. Ancak bezin paketi 550 lira. Günde 4-5 bez kullanıyoruz, ayda 2 paketi buluyor” sözleri ile cevaplıyor sorumuzu.

“KAZIM BEY FAKİR FUKARAYI BİLEN BİR İNSAN”

Yeni yaşam alanlarının ve yenilenen merdivenlerin hayatlarında neyi değiştirdiğini soruyoruz.Toprak cevaplıyor; “Bizim hayatımızda her şeyi değiştirdi. Önceden çocuğu sırtımda alıpaşağıya indiriyordum. Şimdi, konula giriyoruz, indiriyoruz. Şu rahatlık, Allah razı olsun. Biz şuanda onların bedene duacıyız. Allah başkanım da razı olsun. Bu işler Kazım Bey'in sayesinde oldu. Kazım Bey, değerli bir insan, çalışkan bir insan, fakir fukarayı bilen bir insan. Allahondan razı olsun. Allah onun çoluğunu çocuğunu bağışlasın inşallah. İçişleri Bakanlığı'ndanmüsteşar bizi aradı. Belediye işinizi yapıyor mu diye sordu. Bunları onlara da anlattım.”

ALTIN BORÇ ALARAK ABONELİĞİ YAPTIRDIK

Eskişehir Valiliği, belediye tarafından yapılan bu yeni yaşam alanına doğalgaz hattı döşenmiş.“ESGAZ’a abone olduk. 12 bin lira” den Toprak, altın borçlanarak bu aboneliği yaptırdıklarınıdile getiriyor. “Senden bir çeyrek aldım, ondan bir çeyrek aldım, öyle abone olduk. Amahenüz açılmadı” diyen Toprak, altın fiyatlarının da çok yükseldiğine dikkat çekiyor. Doğalgaz açılmadığı için tüp kullandıklarını belirten Toprak, 1 tüpün 730 lira olduğunu vurguluyor.Bayramdan önce yeni tüp aldıklarını dile getiren Toprak, “Bitmesinden korkuyoruz” diye de sözlerine ekliyor.

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.