Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

ODUNPAZARI BELEDİYESİ'NİN GEÇİCİ HAYVAN BAKIMEVİ HAKKINDAKİ İDDALAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Odunpazarı Belediyesi'nin Geçici Hayvan Bakımevi hakkındaki iddalar ile ilgili açıklaması

17 Şubat 2022 Perşembe

Basına ve Kamuoyuna;

Son günlerde sosyal medya paylaşımlarında Geçici Hayvan Bakımevimizin faaliyetlerine yönelik asılsız suçlamalar ve iddialar nedeniyle, kamuoyunu bilgilendirme gereği duyduk.

Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü olarak Geçici Hayvan Bakımevinde, sahipsiz ve başıboş sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, tedavi ve bakımları, sahiplendirme ile kayıt altına alınmasına yönelik çalışmaları yürütmekteyiz. Geçici Hayvan Bakımevimiz, tüm sokak hayvanlarının toplanıp barındırıldığı bir yer değildir. Aksine saldırgan, küpesiz ve halk sağlığını tehdit eden hastalıklı sokak hayvanlarının rehabilite edildiği, kentimizin en köklü bakımevidir. Rehabilite edilen sokak hayvanları alındıkları ortama bırakılmakta veya getirilen belediyeye teslim edilmektedir. İlgili belediyelerin, teslim aldıkları sokak hayvanlarını, 5199 sayılı Kanun gereği aldıkları bölgeye tekrar bırakmaları gerekmektedir.

Belediyemiz ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi arasında “Sahipsiz Ve Başıboş Sokak Hayvanları İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır. İmzalanan protokol gereğince 12 ilçe belediyesi ile de işbirliği protokolü imzalanmıştır. İlçeler ile Büyükşehir Belediyesi yetki alanlarında yer alan sahipsiz sokak hayvanlarının geçici bakımevinde kısırlaştırılması, tedavi ve bakımları ile kayıt altına alınmasına yönelik çalışmalarda işbirliği yapılmıştır.

Belediyelerin görevleri, Hayvanları Koruma Kanunu’yla Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nde net bir şekilde belirlenmiştir. Odunpazarı Belediyesi olarak, sokakta yaşamını sürdüren hayvanları sadece kısırlaştırma, aşılama, tedavi amacıyla yaşam alanlarından almaktayız. Hayvanlar, Geçici Hayvan Bakımevinde ilgili işlem tamamlandıktan sonra yaşam alanına, yaşadığı sokağa, evine, yani alındığı yere geri bırakılmaktadır. Bu bir yasal zorunluluktur. 

Sosyal medya paylaşımlarına konu olan ve merkezimizi zan altında bırakan iki konu hakkında açıklama yapmak durumundayız.

Bu konulardan ilki; ilimiz yerel besleme grubu gönüllüleri tarafından yapılan paylaşımlarda, sahipli ya da sahipsiz olduğu belli olmayan bir köpeğin Mahmudiye İlçesinden Odunpazarı Belediyesi toplama aracı ile Mahmudiye Belediyesi çalışanlarıyla birlikte, 09.02.2022 tarihinde alındığına dairdir. “Görgü tanıklarının ifadesi bu şekildedir” diye paylaşılmıştır.  Bakımevi kapasitemizin % 55-60’lık kısmında yasaklı ırkların bulunmasından dolayı, 24 Ocak 2022 tarihinden bu yana ilçelerde çalışma yapılamamaktadır. Dolayısıyla, aracımızın söz konusu tarihte Mahmudiye’de bulunma ihtimali yoktur.

Diğer konu ile ilgili paylaşımda ise şu şekilde ifadeler yer almaktadır: “Mahmudiye Belediyesi kısırlaştırma için Odunpazarı Belediyesine köpek getiriyor ve tekrar alınamayacağına dair tutanak imzalıyor, canlar yok edilmeden müdahale talep ediliyor, köpeklerin nerede olduğu soruluyor, sahipli hayvan gibi neden tutanak imzalatılıyor vb.” şeklindedir.

Sözü edilen konuda sokak hayvanlarının tutanak ile alınma sebebi; merkezimize teslim edilen 8 adet köpeğin kısırlaştırma operasyonu için yaşlarının küçük olması (yaklaşık 5-6 aylık) ve merkezimizde uzun süre kalacak olmalarıdır. Protokol çerçevesinde tutanak ile alınan bu hayvanların, barınakta yok olması gibi bir durum söz konusu olamaz. Rehabilitesi biten hayvanlar, yine tutanakla geldiği ilçeye teslim edilir.
 
Tarafımıza yöneltilen ve tamamen asılsız olan bu suçlamalar ile paylaşımda bulunanlara karşı, sessiz kalmayacağımızı ve haklarında yasal süreç başlatacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz. 
 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.