Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

KAZIM KURT: “ÜLKEYİ YÖNETENLER VE PATRONLAR SALGINI FIRSATA ÇEVİRDİ”

Kazım Kurt: “Ülkeyi yönetenler ve patronlar salgını fırsata çevirdi”

29 Nisan 2021 Perşembe

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

1 Mayıs’ın, “Emek en yüce değerdir” diyenlerin bayramı olduğunu kaydeden Başkan Kurt, tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı. 1 Mayıs’ın bir mücadelenin simgeleşmiş tarihsel adı olduğuna dikkat çeken Başkan Kurt, bu tarihin ise emekçilerin alın teri ve kanları ile yazıldığını vurguladı. Başkan Kurt, mesajına şu sözlerle devam etti: “Emeğin evrensel değerlerine ulaşmak için mücadele, her zaman daha iyiyi aramanın yolu olacaktır. Dünyada ekonomik krizler bahane edilerek emekçi haklarında geri gidişler dayatılmaktadır. Yaşanan tüm krizlerin bedeli işçilere ödetilmek istenmektedir. COVİD-19 salgınında 15 ayı geride bırakıyoruz. Türkiye kapitalizmi, salgına yaklaşık 3 yıldır sürmekte olan istikrarsızlık ve ekonomik kriz anında yakalandı. Ülkeyi yönetenler salgını, yaşadıkları ekonomik ve siyasi krizi örtbas etmeye yarayacak; ağırlaşan sorunları, işçi sınıfının, kamu emekçilerinin, yoksul köylünün, büro emekçilerinin, küçük esnafın, emekçi halkın omuzlarına yıkacak bir fırsat olarak gördü. Siyasi iktidarın ‘çarkların dönmesi’ için takdim ettiği önlem paketi, ne yazık ki işçi ve emekçilerin hayatını daha da zorlaştıran; ücretlerini ve diğer haklarını gerileten; sağlığını, çocukların eğitimini ve sağlığını hiçe sayan paketler oldu. Zaten ekonomik krizin altında ezilen işçi ve emekçiler, salgının yarattığı olağanüstü koşulları bahane eden patronların ve siyasi iktidarının saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

İşçi nüfusunun yoğun olduğu kentlerde vaka sayılarının daha yüksek olması tesadüf değildir.Patronlar ekstra teşvikler, yeni krediler, kısa çalışma ödeneği, esnek çalışmanın yaygınlaşması, ücretsiz izne çıkarma hakkı ile korunurken; işçi ve emekçiler hastalığa, yoksullaşmaya, pahalılığa ve işsizliğe terk edildi. Milyonlarca işçi ve emekçi koronavirüs salgını bahane edilerek işten atıldı ya da ücretsiz izine gönderildi. Ücretsiz izin fiili olarak tazminatsız işten çıkarmaya döndü. Kod 29 olarak bilinen ve patronlara çalışanı ‘ahlaksızlık’ gerekçesiyle dilediği gibi işten atmaya yarayan uygulama ile binlerce emekçi, tazminatsız; işsizlik maaşı hakkı da gasp edilerek işinden kovuldu. Tam kapanmaya gidildiği günlerde bile işçi ve emekçiler ‘herkesin dışında’ tutularak, daha ağır koşullarda çalışmaya zorlanıyor.

Bu koşullarda herkese görevler düşüyor. Bu görev; 1 Mayıs’ta hak aramanın kutsallığını, önemini, değerini ortaya koyacak, kararlı, ilkeli ve dik bir duruşla işçilerin seslerini yükseltmektir. 2021 1 Mayıs’ı ne yazık ki alanlarda, tüm işçi ve emekçilerinin taleplerini haykırdığı, coşkulu kutlamalara sahne olmayacak. İşçi ve emekçiler bir kez daha taleplerini sosyal medyadan paylaşacak ve kutlamaları evlerinden yapacak.

1 Mayıs, işçi sınıfının birlik ve mücadele; tüm emekçilerin ise dayanışma günüdür. Ve unutmayalım ki bizim sayımız, onlardan çok… Biz birleşirsek; işimizi, ekmeğimizi ve özgürlüğümüzü, ülkemizin yarınlarını, barış ve kardeşliği kendi ellerimizle yaratabiliriz. Barış, özgürlük, demokrasi için, savaşsız bir dünyada sömürüsüz, insan onuruna yakışır bir iş ve yaşam için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm işçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kutlu olsun.”

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.