Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

KAZIM KURT: “SAVAŞIN BİR AN ÖNCE BİTMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERELİM”

Kazım Kurt: “Savaşın bir an önce bitmesi için çaba gösterelim”

5 Haziran 2022 Pazar

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 34’üncü Geleneksel Tepreş Şenliklerine katıldı. Tepreş Şenliğinde konuşan Başkan Kurt, “Savaşın biran önce bitmesi içinde dua edip, çaba gösterelim. Misafirlerimiz bir an önce öz vatanlarına geri dönsün” dedi. 

Odunpazarı Belediyesi’nin katkıları ile Eskişehir Kırım Derneği tarafından bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Tepreş Şenlikleri, Kocakır Mesire Alanında yapıldı. Yoğun ilgi gören Tepreş Şenliklerine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, Tepreş Ağası Burhan Çifter, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, çok sayıda vatandaş ile Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’dan rehabilitasyon için Eskişehir’e gelen Ukraynalı aileler ve çocuklar katıldı. 

“TEPREŞ BİR NEFES OLSUN”

Açılış Konuşmasını Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt yaptı. Tepreş Şenliklerine pandemi nedeniyle iki yıllık ara vermek zorunda kaldıklarını kaydeden Bozkurt, Tepreş Şenliklerimize kaldıkları yerden devam ettiklerini ifade etti. Tepreşin Eskişehir’e, halka ve Dünyadaki Kırım Tatarlarına hayırlı olmasını dileyen Bozkurt, Tepreş’in Kırım’da Rus esaretinde Ukrayna’da can derdinde ve dünyanın çeşitli bölgelerinde gurbet hasretinde olan soydaşlarına bir nefes olmasını diledi. Tepreş’in gerçekleşmesine katkı sağlayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür eden Bozkurt, “Devletimizin ve Eskişehir Valiliğimizin hakimiyetinde Eskişehir Kırım Derneği Göç İdaresi, yaklaşık 3 aydır Ukraynalı savaş mağduru aile ve çocukları misafir ediyor. Bir nebze olsun onların yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Tüm halkımıza bu vesile ile teşekkür ediyorum. Eskişehir ile Kırım arasında bir sevgi köprüsün olan Eskişehir başta olmak üzere, diğer illerimizdeki ve dünya Kırım Tatarları arasında dayanışma ve kardeşlik bağlarını sıkı tutmaya çalışan Eskişehir Kırım Derneğimizin de 50’inci kuruluş yılını da idrak etmiş bulunuyoruz. Sayısız etkinliğe imza atan derneğimiz, sizlerle birlikte daha nice başarılı etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz” dedi. 

Bozkurt’un ardından Tepreş Ağası Burhan Çifter konuşma yaptı. Tepreş’in canlanma ve hareketlenmek anlamına geldiğini kaydeden Çifter, “Şenliğimizin neşeli geçmesini diler, birlik ve beraberlik içinde daha nice Tepreş Şenliklerinde buluşmamızı arz ederim” diye konuştu. 

“UKRAYNA KIRIM İLE İLGİLİ POLİTİKASINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMELİ”

Çifter’in ardından Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, söz alarak konuşma yaptı. Konuşmasında Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş’a dikkat çeken Başkan Kurt, 34’üncüsü gerçekleştirilen Tepreş’in kendileri için en önemli etkinliklerden birisi olduğunu kaydetti. 2022 yılının Eskişehir Kırım Derneğinin 50’inci kuruluş yılı olduğuna dikkat çeken Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “50 yıldır bir derneğin açık kalması ve sürekli Tatar Cemaati için bir şeyler yapmaya çalışması önemli bir iş. Dernekte şimdiye kadar görev yapmış bütün yöneticilere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Onların çabası ve gayreti ile dernek bu aşamaya geldi, bundan sonra yapılacak çalışmalarda da onları örnek alarak yapacağız. Hepsine teşekkür ediyorum. Bugün,  dünyada bir savaş var. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle bazı soydaşlarımız Eskişehir’de misafir olmak zorunda kaldı. Bu soydaşlarımızdan desteklerinizi esirgemeyin, çünkü onlar burada gurbette ve zorda.  Savaşın biran önce bitmesi içinde dua edip, çaba gösterelim. Misafirlerimiz bir an önce öz vatanlarına geri dönsün. Ukrayna, Kırım ile ilgili politikasını yeniden gözden geçirmeli. Şimdiye kadar gerçekleşmeyen isteklerimizin bundan sonra bundan sonra daha dikkatli bir biçimde dikkate alınacağını umuyorum. Türkiye dış politika açısından sıkıntılı günler yaşıyor, ama Kırım, Rus ve Ukrayna meselesinde önemli atılımlar yapıyor. Burada biz soydaşlarımızın yanındayız. Onların kazanması için dua ediyoruz. Sizlerinde derneklerimize yardımcı olması ve gelen soydaşlarımızın burada rahat etmesini sağlaması noktasında tedbirli olmasını diliyorum.” 

Konuşmaların ardından yemek ve çuval yarışmalarının düzenlendiği şenlikte ilk olarak protokolde oturan kişiler Kalakay yuvarlaması yaptı. Daha sonra Eskişehir Kırım Derneği halk oyunları ekibi, çocuk oyunları gösterisini gerçekleştirdi. Ardından Kırım’dan gelen sanatçı Gülizar birbirinden güzel şarkılarını seslendirdi. Konserin hemen ardından Kırım Ailesi Folklor Ekibi ile Eskişehir Kırım Derneği Folklor Ekibi, folklor gösterisi yaptı. 
 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.