22 Mart 2023 Çarşamba
Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) 06.10.2021, 20.10.2021 ve 27.01.2022 tarihlerinde dilekçe göndererek Eskişehirspor’un hakkını arayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, gönderdiği bu dilekçelere TFF’den cevap alamadı. TFF’ye gönderdiği tüm dilekçelerde 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’na göre bilgi-belgelerin gönderilmesini isteyen Başkan Kurt, TFF’den cevap alamayınca, Bilgi Edinme Üst Kurulu’na itiraz etti, itiraz reddedilince de ‘Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na izafeten Adalet Bakanlığı’na Ankara 3. İdare Mahkemesinde dava açtı. Davayı kazanan Başkan Kurt, TFF’ye yeni bir dilekçe yazarak dilekçelerinde talep ettiği bilgi ve belgelerin tarafına ivedi olarak gönderilmesini istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Kurt, “Biz, Eskişehirspor’un hakkını yedirmemek için mücadele ediyoruz” dedi.
Eskişehirspor’un deplasmanda oynadığı Amedspor maçının ardından 6 Ekim 2021’de Türkiye Futbol Federasyonu’na dilekçe göndererek Eskişehirspor’un hakkını arayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, TFF’ye bir takım sorular sormuş, hakem ve gözlemci raporlarının örneklerini talep etmişti. Başkan Kazım Kurt, Bucaspor maçı sonrasında 20 Ekim 2021 tarihinde TFF’ye dilekçe göndererek, yine hakem hatalarıyla Eskişehirspor’a yazık ettiklerini ifade etmişti.
Dilekçesinde özellikle maça Trabzon bölgesinden hakem atanmasının iyi niyetli olmadığını belirten Başkan Kurt, önceki dilekçesinde sorduğu soruların yanıtlarını merakla beklediğini söylemişti. Bu dilekçelerine cevap alamayan Başkan Kurt, 27 Ocak 2022 tarihinde TFF’ye yeni bir dilekçe göndererek, Eskişehirspor’a karşı meydana gelen hakem hatalarının ‘bilerek ve isteyerek yapılıp yapılmadığı’ hakkındaki sorularının cevaplanmasını istedi. Dilekçesinde TFF’ye yasalar gereğince cevap verme yükümlüğü olduğunu hatırlatan Başkan Kurt, aynı dilekçede TFF’ye şu soruları yönlendirdi.
“1) Maçlara hakem atamaları elektronik ortamda mı yoksa elle yazılarak mı yapılmaktadır?
2) Atamalar yapılırken hangi ölçütler dikkate alınmaktadır?
3) Amedspor – Eskişehirspor müsabakasının hakem ve gözlemci raporlarının örneğinin tarafıma gönderilmesi mümkün müdür?
4) Çok açık bir ofsayt pozisyonunda atılan golün geçerli sayılması hangi futbol kuralına bağlıdır?
5) Ofsayt halinde atılan gol bir hakem hatası değil midir?
6) Kural-hakem hatası müsabaka sonucunu etkilediğine göre müsabakanın iptali söz konusu mudur?
7) Bundan sonra ESES’in maçlarına futbolu bilen hakem ve gözlemcilerin atanması sağlanacak mıdır?”
DAVA AÇTI VE KAZANDI
TFF’ye gönderdiği tüm dilekçelerde 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’na göre bilgi-belgelerin gönderilmesini isteyen Başkan Kurt, TFF’den cevap alamayınca, Bilgi Edinme Üst Kurulu’na itiraz etti, itiraz reddedilince de mücadelesini adliye koridorlarına taşıyarak, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na izafeten Adalet Bakanlığı’na Ankara 3. İdare Mahkemesinde dava açtı. Ankara 3. İdare Mahkemesi, “davacı Belediye’nin Anayasa’nın 74. md. kapsamında güvence altına alma, bilgi edinme hakkı kapsamında yaptığımız başvurunun işin esasına yönelik bir cevap verilmeyip, usulden reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” diyerek Başkan Kurt’un haklı olduğuna karar verdi. Açtığı davayı kazanan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, TFF’ye mahkeme kararını iletti. Başkan Kurt, “İdare Mahkemesi kararlarının ilgili idare tarafından 30 gün içinde yerine getirilmesi zorunluluğu bulunduğu” hatırlatarak, ilgili dilekçelerle istediği bilgilerin tarafına iletilmesini yeniden istedi.
Başkan Kurt tarafından TFF’ye gönderilen karar uygulama yazısında şu sözler yer almaktadır: “TFF Başkanlığı’na hitaben yazmış olduğumuz 06.10.2021, 20.10.2021 ve 27.01.2022 tarihli dilekçelerle Eskişehirspor’umuzun maçlarıyla ilgili istemiş olduğumuz belge ve bilgilerin verilmemesi üzerine bilgi edinme yasası gereğince işlemler yaparak istemde bulunmuştuk. Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’na kadar giden itiraz ve şikâyetlerimiz sonuçsuz kalmış, bunun üzerine Ankara 3.İdare Mahkemesinde açmış olduğumuz dava lehimize sonuçlanmıştır.
Yukarıda dosya numarasını bildirdiğimiz mahkeme kararından “davacı Belediye’nin Anayasa’nın 74.Md. kapsamında güvence altına alma, bilgi edinme hakkı kapsamında yaptığımız başvurunun işin esasına yönelik bir cevap verilmeyip, usulden reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” denilerek haklı olduğumuza karar verilmiştir.İdare Mahkemesi kararlarının ilgili idare tarafından 30 gün içinde yerine getirilmesi
zorunluluğu bulunduğu dikkate alınarak ilgili dilekçelerle istemiş olduğumuz bilgilerin tarafımıza iletilmesini yeniden istemekteyiz.
Mahkeme kararında da vurgulandığı üzere Belediye olarak Spor Kulubü’müzün haklarını savunmaya ve izlemeye yetkimizin bulunduğu açıktır. Bundan böyle Eskişehirspor’umuzun aleyhinde yapılacak her türlü yanlışlığa karşı itiraz ve dava hakkımızı kullanacağımızın bilinmesini de vurgulamak isteriz.
Sunulan nedenlerle; İlgili dilekçelerde istemiş olduğumuz bilgi ve belgelerin ivedi olarak gönderilmesini saygılarımla dilerim.”
ESKİŞEHİRSPOR’UN HAKKINI YEDİRMEYECEĞİZ!
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Başkan Kurt, “Eskişehirspor’un hakkını yedirmemek için mücadele ediyoruz” dedi. Mahkeme kararında da vurgulandığı gibi Belediye olarak Eskişehirspor’un haklarını savunmaya ve izlemeye yetkilerinin bulunduğunu kaydeden Başkan Kurt, “Bundan sonra da Eskişehirspor’umuzun aleyhinde yapılacak her türlü yanlışlığa karşı itiraz ve dava hakkımızı kullanacağız. Eskişehirspor’un hakkını yedirmemek için mücadele ediyoruz” diye konuştu.