Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

KAZIM KURT: “10 OCAK, KUTLANMAYI DEĞİL, MÜCADELE ETMEYİ GEREKTİRİYOR”

 Kazım Kurt: “10 Ocak, kutlanmayı değil, mücadele etmeyi gerektiriyor”

10 Ocak 2021 Pazar

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili bir mesaj yayınladı.

Mesajında; haber alma özgürlüğü için çalışan, halkın çıkarlarını savunan, onları bilgilendiren ve önemli konularda kamuoyu oluşturan bağımsız ve güçlü bir basının, demokrasi için yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Kurt, basın emekçilerinin görevlerini yerine getirirken gerçekçi, objektif, farklı düşünce ve görüşlere yer vererek; demokrasinin çoğulculuk ve çok seslilik ilkelerinin yaşama geçmesine büyük katkı sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

10 Ocak’ın ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olduğunu hatırlatan Başkan Kurt, mesajına şu sözlerle devam etti: “10 Ocak’ı ‘Çalışan Gazeteciler’ günü olarak tanımlamak oldukça güç. İşsizliğin ülke ortalamasının iki katı olduğu, güvencesiz ve sendikasız çalışmanın yüzde 90’ı aştığı, gazetecilerin cezaevinde olduğu medya sektöründe; 10 Ocak, kutlanmayı değil, mücadele etmeyi gerektiriyor. Görevi halkın doğru bilgi ve haber almasını sağlamak olan gazeteciler; çıkarcı güçlerin menfaatlerini korumak üzere haber yapmaya zorlanıyor. Bu zorlamayı reddeden gazeteciler ya işten atılıyor ya da cezaevlerine gönderiliyor. Türk basını, tarih boyunca hiç bu kadar baskı altında kalmadı. Gazeteciler için haber yapmak tarih boyunca hiç bu kadar zor olmadı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 60. yılında gazeteciler, işsizlik, güvencesizlik, örgütsüz ve sağlıksız koşullarda çalışmaya zorlanıyor. Kanunun tanıdığı haklar budanıyor, gazetecilerin kalemleri üzerindeki baskılar her geçen gün artıyor. Basın üstündeki sansür, 113 yıl önce 24 Temmuz 1908’de kaldırıldı, istibdat dönemi sona erdi. Ancak, bugün gazeteciler, 113 yıl öncesinde olduğu gibi, hatta daha fazla, istibdat altında. İşte tüm bunlar nedeniyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, artık bir kutlama günü olmaktan çıkmıştır. 10 Ocak, gazetecilerin dayanışma ve mücadele günü olmalıdır.

Basının özgürlüklerin geliştirilmesi, uzlaşma ve barış kültürünün oluşturulması, şeffaf yönetim anlayışının yerleşmesi, demokrasinin gelişmesi, halkın haber alma hakkını en iyi biçimde kullanması ve Cumhuriyetin kazanımlarıyla korunması konusunda etkin bir güç olduğu unutulmamalıdır. Basın hiç kimsenin tekelinde olamaz. Gazetecilerin kişilerin, kurumların değil halkın ve doğrunun yanında olması gerekir. Gazetecilerin kalemleri başkalarının yazdıkları ile değil, kendi özgür iradeleriyle gerçekleri yazdıkları zaman daha güçlü bir hale gelecektir. Sosyal demokrasinin gereği olan sendikal haklar ve düzenlemelerle basın emekçilerinin karşılaştıkları güçlükler azaltılmalı, verimli çalışma ortamına zemin hazırlanmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor, görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren tüm basın çalışanlarını saygıyla anıyor; demokrasinin, özgürlüğün, adaletin ve düşünce özgürlüğünün her alanda kaybolmaya başladığı ülkemizde daha özgür, tarafız ve çağdaş bir gazetecilik anlayışı diliyorum.

Eskişehir’de Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri olarak bir gelenek başlatmıştık. Her 10 Ocak’ta gazeteciler ile biraya geliyor, bu günü birlikte kutluyorduk. COVİD-19 Pandemisi nedeniyle bu yıl, bu birlikteliği gerçekleştirmedik. Ancak, basın emekçilerimizi de unutmadık. Bugün, onları evlerinde ziyaret ederek, Çalışan Gazeteciler Günlerini kutladık.  Daha güzel, özgür ve sağlıklı günlerde buluşmak üzere.”

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.