Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

ESKİŞEHİR’İN DEMOKRASİ ŞÖLENİ BAŞLADI!

Eskişehir’in demokrasi şöleni başladı!

17 Mayıs 2024 Cuma

Odunpazarı Belediyesi tarafından Eskişehir Avrupa Birliği Derneği iş birliği ile demokrasiyi birlikte keşfetmek ve kamuya tartışmak için alan açmak amacıyla gerçekleştirdiği 3. Uluslararası Dinleme, Diyalog, Dayanışma (3D) Gençlik Festivali, Kanlıkavak Parkında başladı. 
Festivalin ilk günü, ‘Demokrasinin Olmazsa Olmazları: Hesap Verilebilirlik, Katılım, Yönetişim’ başlığı adı altında düzenlenen oturumla başladı. ‘A Çadırı’nda gerçekleşen bu oturumda Eskişehir Büyükşehir Belediye (EBB) Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, gençlerle buluştu. Gençlerin sorularını cevapladı. 

Odunpazarı Belediyesi tarafından Eskişehir Avrupa Birliği Derneği (ES-AB) iş birliği ile Türkiye’de ve Eskişehir’de sadece Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen Odunpazarı Dinleme, Diyalog, Dayanışma (3D) Gençlik Festivali’nin üçüncüsü, gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile başladı. 3 gün sürecek ve 19 Mayıs 2024 Pazar günü sona erecek olan festival, siyasal aktörler arasında siyasal katılımın ve sosyal duyarlılığın arttırılmasıyla toplumun tamamını, özellikle de gençleri ilgilendiren ortak ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel sorunlara çözümlerin üretilmesine katkı sağlayabilecek bir platform oluşturmayı amaçlıyor. Kanlıkavak Parkı’nda gerçekleştirilen 3’üncü Uluslararası 3 D Gençlik Festivali’nin açılış törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, ES-AB Başkanı Doç. Dr. Erhan Akdemir, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar ile çok genç katıldı. 

“ÇAĞDAŞ CUMHURİYETİ KORUMAK VE KOLLAMAK TÜRK GENÇLİĞİNİN EN ÖNEMLİ GÖREVLERİNDEN BİRİSİ”
3’üncü Uluslararası 3 D Gençlik Festivali’nin açılış konuşmasını yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, bu haftanın Gençlik Haftası olduğuna dikkat çekti. Atatürk'ün gençlere emanet ettiği Çağdaş Cumhuriyeti korumak ve kollamanın Türk gençliğinin en önemli görevlerinden birisi olduğunun altını çizen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Biz bu nedenle bu 3 D gençlik festivalini bu haftada düzenliyoruz. 17, 18 ve 19 Mayıs umarım ve dilerim bundan sonraki yıllarda da Eskişehir'de ve bütün Türkiye'de dünyada barışın, ülkede barışın sembolleştiği bir uygulama haline gelir. Yurt dışından çeşitli ülkelerden gelen kardeş belediyelerimizin temsilcilerine de hoş geldiniz diyorum. Çünkü onlarla birlikte bu havayı koklamamız ve teneffüs etmemiz lazım. Dünya barışına Eskişehir'den katkı sunmamız lazım. Üç D dinleme, diyalog ve dayanışma en temel beklentilerimizden birisidir. Bunun ucu ve bunun sonu demokrasiye çıkar. Türkiye'nin büyük bir değişime ihtiyaç duyduğu bu dönemde biz 31 Mart'ta bütün Türkiye'de bu değişimin fitilini ateşledik. Ben o nedenle Türk halkına teşekkür ediyorum. Türkiye demokrasiye, sandığa sahip çıkmıştır. Ve Atatürk'ün koyduğu çağdaş uygarlık hedefine doğru ilerlemek zorunda olduğumuzu bir kez daha tescillemiştir. Onun için bu festivalin bu yıl çok daha farklı bir aşamada devamını sağlamak bizim en önemli görevimizdir. Ama biz bu görevi yaparken Eskişehir Avrupa Birliği Derneği'nin ve dernek başkanı Erhan Akdemir’in katkılarını unutmak mümkün değildir. Yepyeni bir çığır açtık, yepyeni bir uygulamaya geçtik. Bu dönem geçmişte eksik kalan sivil toplum örgütlerini daha da çoğalttık, genişlettik. Ancak şunu ilk defa yapıyoruz.  A çadırında biraz sonra belediye başkanları, gençliğe hesap verecek. Bu önemli, Türkiye'de biz hesap vermek istiyoruz diye o çadıra gelecek belediye başkanı sayısı çok değil. Değerli arkadaşlar, biz hesap vermeyi temel ilke edinen belediye başkanlarıyız ve biraz sonra soracağınız her türlü soruya cevap vermeye hazırız. Bütün sivil toplum örgütlerini de oraya çağırıyorum, davet ediyorum. Ben hepinize saygılar sunuyorum. Teşekkür ediyorum”

“BU DİNELEMEDEN, DİYALOGDAN GÜZEL BİR DAYANIŞMA ÇIKACAK”
Açılış töreninde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye (EBB) Başkanı Ayşe Ünlüce, 3 D Gençlik Festivalini düzenlediği için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür etti. “Eskişehir adına bu dinlemeden, diyalogdan güzel bir dayanışma çıkacak diye düşünüyorum” diyen Ünlüce, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu güzel festivalin önce Odunpazarı Belediyemize ve burada yaşayan gençlerimize, sonra tüm Eskişehir'e ve sonrasında da tüm ülkeye demokrasi getirmesini, şeffaflığı, hesap verilebilirliği ve katılımcılığı artırarak diğer belediyelere ışık tutmasını diliyorum. Gençlerimiz de bu güzel kültürden beslenerek geleceği bu şekilde inşa etsinler istiyorum.”

BURADAN TÜRKİYE’YE DEMOKRASİ VE BAĞIMSIZLIK HAVASI YANSIYACAK”
Festivalin düzenlendiği Kanlıkavak Parkı’nda bir demokrasi havasının hissedildiğini belirten Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Ülkede 31 Mart'la 1 Nisan arasındaki değişim gibi. 

Otuz bir Mart'ta insanlar çok karamsardı. Yüzü gülmüyordu. Esnaf şikâyet ediyordu. Belediye Başkanları olarak 3 ay temaslarımız oldu, ama 1 Nisan'da bambaşka bir sabah oldu bizim için. Şimdi esnaflar telefon edip, başkanım işlerimiz açılmaya başladı diyor. Niye? Özgürlük var. Demokrasi var. İnsanlar istediği gibi konuşabiliyor. Dinleme o kadar önemli ki arkadaşlar, eğer bir insanı dinlerseniz o insanın sorunun yüzde ellisini zaten çözmüş oluyorsunuz. O açıdan monologdu değil, diyalog, dayanışma. Ben bu festivalin düzenlenmesinde başta Kazım 
Başkan'a ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Buradan Eskişehir'e, Türkiye'ye demokrasi ve bağımsızlık havası yansıyacak. Bizlerin öyle güzel, büyük lideri var ki o lideri takip etsek zaten yeter” diye konuştu. 

AKDEMİR’DEN KAZIM KURT’A TEŞEKKÜR
Açılış töreninde konuşan Erhan Akdemir, çok heyecanlı olduğunu söyledi. Demokrasi yolunu açtığı için Başkan Kurt’a teşekkür eden Akdemir, “Üçüncüsünü düzenliyoruz. Bugün kıymetli başkanlarımızla birlikteyiz. Kent konseylerimizle birlikteyiz. Gençlerle birlikteyiz. Çok mutluluk verici bir anı birlikte yaşıyoruz. Ne mutlu ki bize bugün 3 D Gençlik Festivalimizin 3’üncüsünü birlikte gerçekleştiriyoruz. Yunus Emre'nin şehrinden hoşgörünün başkentinden önce ülkemize sonra yakın coğrafyamıza ve bütün dünyaya barış mesajlarımızın, özgürlük mesajlarımızın, demokrasi mesajlarımızın, katılım ve yönetişim mesajlarımızın ulaşmasını istiyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ümüzü andığımız bu haftada ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözü bugüne ışık tutuyor. Barış olması için demokrasinin olması; birbirimizi dinlemeli, birbirimizle diyalog kurmamız ve dayanışma göstermemiz gerekiyor. O nedenle dinleme diyalog, dayanışma; birbirimize ve içerisinde yaşadığımız topluma güvenmemiz gerektiğini gösteriyor. Birbirimize güveneceğiz ki içimizdeki farklı fikirleri, farklı düşünceleri dinleyebileceğiz ki iletişim ve etkileşim kuralım. Dayanışma gösterip ortak sorunlarımızı hep birlikte çözelim. Bu çerçevede Uluslararası 3D Gençlik Festivali, bize partizanlıktan, provokasyondan, propagandadan ve ayrımcılıktan uzak bir şekilde; yerel, bölgesel, ulusal ve küresel sorunlarımızı birlikte dayanışarak çözüm üretebileceğimiz bir platform sunuyor” dedi. 

BELEDİYE BAŞKANLARI GENÇLERLE BULUŞTU
Konuşmaların ardından ‘Demokrasinin Olmazsa Olmazları: Hesap Verilebilirlik, Katılım, Yönetişim’ başlığı adı altında düzenlenen oturuma geçildi. ‘A Çadırı’nda gerçekleşen bu oturumda Eskişehir Büyükşehir Belediye (EBB) Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, gençlerle buluştu. Belediye Başkanları, gençlerin ve festivale katılan sivil toplum örgütleri temsilcilerinin sorularını cevaplandırdı. 

Uluslararası 3D Gençlik Festivali, 3 gün boyunca devam edecek. 18 Mayıs Cumartesi ve 19 Mayıs Pazar günü festival programı şöyle; 

18 MAYIS 2024 CUMARTESİ GENÇLİK KATILIMI VE SİYASAL, SOSYAL HAYATA KATILIMDA GENÇLERİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR

A Çadırı
11.00 – 12.00 Zumba ile Sabah Sporu (Odunpazarı Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü)
Durum Değerlendirmesi Dinleme
Sorunların Tespiti – Diyalog

A Çadırı
12.00 – 14.00 3D’den 3T’ye Gençlik Katılımının Durumu
Çözüm Önerileri – Dayanışma

A Çadırı
14.30 – 16.00 3D’den 3T’ye Gençlik Katılımının Durumu

YouthEs Etkinliği
B Çadırı

11.00 – 12.00 Artıyeşiliz Sosyal Girişimi Etkinliği
12.30 – 13.30 Sosyal İklim Derneği Etkinliği
14.00 – 15.00 Fikridea Topluluğu Etkinliği
15.30 – 16.30 ESGİAD Etkinliği

A Çadırı
16.30 – 17.30 Söyleşi: Gençlik Katılımı ve 
Dijitalleşme / Betül Uslu

Sahne
18.40 – 18.55 Lindy Hop Solo Jazz Dans Gösterisi
19.00 – 19.20 Aura Dans, Tango 26, Tango Del Mundo, Dans Eskişehir Tango Gösterisi
20.15 – 21.30 GECE TARİFESİ Gençlik Konseri


19 MAYIS 2024 PAZAR GENÇLİK KATILIMINDAN ÖRNEKLER

A Çadırı
11.00 – 12.00 Zumba ile Sabah Sporu (Odunpazarı Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü)
Mater Akademi Etkinliği

A Çadırı
11.30 – 16.30 Satranç Turnuvası ve Akıl Oyunları

Hatıra Ormanı Ağaç Dikimi
11.30 – 16.30 Odunpazarı Dinleme Diyalog Dayanışma (3D)
Gençlik Festivali Hatıra Ormanı

YouthEs Etkinliği

B Çadırı
11.00 – 12.00 Anadolu Felsefe Topluluğu Etkinliği
12.30 – 13.30 Eskişehir Toplum ve Sanat Derneği Etkinliği
14.00 – 15.00 Sanatın Birleştirici Etkisi Söyleşisi
15.30 – 16.30 Söyleşi: Özgürlük ve Kültür / Prof. Dr. Nevzat Kaya

Sahne
16.30 – 17.30 Kardeş Belediye Gösterileri (Kıbrıs Lefke ve Mehmetçik, Kayseri Melikgazi, Bulgaristan Razgrad Belediyeleri)
17.30 – 18.15 Festival Kapanış Konuşması ve Sertifika Töreni
18.15 – 19. 15 PANİK ATAK Gençlik Konseri
20.00 – 21.30 SOUP OPERA Gençlik Konseri
 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.