Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

BAŞKAN KURT'TAN İŞÇİYE YÜZDE 8 EK ZAM

Başkan Kurt'tan işçiye yüzde 8 ek zam

5 Şubat 2023 Pazar

Odunpazarı Belediyesi’nde Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası (SODEMSEN) ve Türk İş’e bağlı Belediye İş Sendikası arasında imzalanan ek protokolle, işçilerin maaşlarına yüzde 8 oranında zam yapıldı. Belediye’de en düşük maaş net 10 bin 680 TL oldu. 

Odunpazarı Belediyesi ve iştiraki Odunpazarı A.Ş., SODEMSEN ve Belediye İş Sendikası arasında artan hayat pahalılığı ve açıklanan enflasyon oranları nedeniyle, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli, Toplu İş Sözleşmesi Ek Protokolü imzaladı. Odunpazarı A.Ş’nin yaklaşık 1400 işçisini ilgilendiren ek protokolde, çalışanların yevmiyelerine yüzde 8 oranında zam yapıldı. Asgari ücret zammının üzerine uygulanacak bu zam ile Odunpazarı Belediyesi’nde en düşük maaş 10 bin 680 TL oldu. Ek protokol, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un makamında imzalandı. Protokol törenine Başkan Kurt’un yanı sıra, Belediye İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak, Belediye İş Yetkilileri, İş Yeri Temsilcileri ve Odunpazarı A.Ş yöneticileri katıldı. 

“İŞÇİ SINIFI GENEL SEÇİMLERDE HESAP SORMALI!”

Protokol töreninin ardından konuşan Başkan Kurt, Belediye İş ile Odunpazarı Belediyesi arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesine ek bir protokol daha imzaladıklarını söyledi. “Toplu iş sözleşmemize göre yüzde 8 zam vermemiz gerekiyor idi. Ancak Türkiye’nin ekonomik şartları, kötü yönetimi sonucu ortaya çıkan durum nedeniyle bu yüzde 8’in tatmin edici olmayacağını düşünüyoruz. Yüzde 8 zamla bu işin çözülmeyeceğini görüyoruz. Bu nedenle de daha çok ücret artışını sağlayacak bir formül geliştirmeye çalıştık. Asgari ücretteki artışın üzerine yüzde 8 zam yapıyoruz” diyen Başkan Kurt, bu zammı zorunlu olmadıkları halde yaptıklarına dikkat çekti. Bunun işçiler ve sendikalar tarafından bilinmesi gerektiğini kaydeden Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: 

EN DÜŞÜK YEVMİYE 360 TL’YE YÜKSELDİ

“Eğer, Türkiye doğru yönetilseydi, enflasyon bu oranda olmazdı. İşçilerimizin maaşlarınız da yeterli olurdu, ancak ne yazık ki yönetilemeyen bir ekonomi, iş hukuku anlayışı nedeniyle işçi arkadaşlarımız günü kurtarmaya çalışıyor. Bu böyle gitmez! Toplu İş Sözleşmesi iş veren ile işçi arasındaki anayasadır. Toplu İş Sözleşmesi kurallarına önce sendika, ardından iş veren uymak zorundadır. Ancak Türkiye’nin geldiği şartlarda biz 6 ayda bir toplu iş sözleşmesine ek protokol yapmak zorunda kalıyoruz. Bu doğru bir iş değil. Sendikanın da burada sık sık ek protokol talebinde bulunması doğru bir iş değil. Sözleşme sırasında ön göreceğiz, ön gördüğümüz ölçüde zamlara imza atacağız. Sonrasındaki iki yıllık süreçte, toplu iş sözleşmesine hepimiz uyacağız, ama ülke kötü yönetiliyorsa, enflasyon yüzde 180’e çıkmışsa kabahat Odunpazarı Belediyesinin değil. İşçi arkadaşlarımızın bunu böyle görmesi ve bilmesi gerekiyor. Eleştirilecek yer merkez hükümettir. Sendikalar hükümeti eleştirmeyip, belediyeleri, muhatap olduğu iş vereni eleştirirse, yanlış yapar. Eskişehir’de biz toplu iş sözleşmesinde şirketimizde çalışan işçilerimizin günün koşullarına göre düşük kalmış ücretlerini artırıyoruz. Bu artırma sonucunda 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren en düşük yevmiye 360 TL’ye yükseltildi. Hayırlı uğurlu olsun. İşçi sınıfının bunun siyasi sonuçlarını doğru değerlendirmesi ve Mayıs ayında yapılması planlanan genel seçimde hesabını sorması gerekiyor.” 

KAZIM KURT İŞÇİDEN EMEKÇİDEN YANA OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ

Başkan Kurt’tan sonra konuşan isim Belediye İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak oldu. İşçi sınıfının artık elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Azak, gerçekleştirilen ek protokol le Başkan Kurt’un işçi ve emekçilerin yanında olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Azak, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Odunpazarı Belediyesi ile daha önce 2021 yılı ve 2023 yılını kapsayan bir toplu iş sözleşmesi imzalamıştık. O günün koşullarında enflasyon düzeyinin üzerinde bir toplu iş sözleşmesi imzalanmıştı. Başkanımız Kazım Kurt’un da söylediği gibi bu süreçte ülkenin yönetilememesi, enflasyonun aşırı artması, hayat pahalılığı, yapılan sözleşmeyi yok hükmüne getirdi. Biz de geçtiğimiz sene 30 Temmuz’dan itibaren geçerli olan ek protokol ile ücret artışı yaptık. O dönemde Başkanımız yüzde 8 maaş artışı için söz vermişti. Bu ek protokol ile de bu sözü yerine getiriyor. Başkanımız, her zaman olduğu gibi işçiden, emekçiden yana olduğunu bir kez daha gösterdi. Türkiye düzelmediği sürece, biz bu sıkıntıları her zaman yaşayacağız. İşçi sınıfı da bu ülkenin düzelmesi için elini taşın altına koyarak, ülkeyi daha güzel bir duruma getireceğiz. Başkanım, emeği geçen herkese sendikam, şahsım ve emekçi arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.” 
 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.