Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

3. ULUSAL ODUNPAZARI LÜLETAŞI FESTİVALİ BAŞLADI

3. Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali başladı

24 Haziran 2022 Cuma

Odunpazarı Belediyesi, lületaşının bilinirliğini artırmak ve farkındalık yaratmak için Odunpazarı Meydanında, Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali düzenliyor. 3’üncüsü gerçekleşen Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivalinin açılış seremonisinde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Lületaşı yeterince işlenememiş ve ekonomiye kazandırılamamış bir durumda. Bu nedenle de Eskişehir’de lületaşını ekonomiye kazandıracak çalışmaları ısrarla yapıyoruz” dedi. 

Odunpazarı Belediyesi, uzun süredir rezervlerinin azaldığı öne sürülen ancak hiç saha çalışması yapılmamış olan lületaşı için potansiyel saha çalışması ile Eskişehir genelinde gerçek rezervini tespit etmek ve lületaşına bir Jeomiras ve yarı değerli taş olarak Eskişehir’e kazandıracak bir belge edinmek için Odunpazarı Meydanında Ulusal Lületaşı Festivali düzenliyor. “Deniz Köpüğü” sloganı ile bu sene üçüncüsü gerçekleştirilen Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivalinin açılış seremonisine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Emre Kıbrıs, Maden Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Veysi Sır, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar ile panelistler; Prof. Dr. Can Ayday, Prof. Dr. Hülya İnaner, Prof. Dr. Yıldırım Güngör, Maden Mühendisi Ümit Yıldırım, Maden Yüksek Mühendisi İsmet Öztürk ve çok sayıda Eskişehirli katıldı. 

“LÜLETAŞININ BİLİMSEL ANLAMDA ÖĞRENİLMESİ VE ÖĞRETİLMESİ ÖNEMLİ BİR İŞ”

Festivalin açılış konuşmasını yapan Başkan Kurt, konuşmasına “Bugün Eskişehir ve Odunpazarı için matemli bir gün. Şehidimiz var. Allah rahmet eylesin. Bütün şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Şehidimizin matemi ve cenazesi nedeniyle festivalimizin sahne gösterileri ve konserlerini iptal ettik” diyerek başladı.  Lületaşı ile ilgili çalışmaları daha da geliştirerek desteklediklerini belirten Başkan Kurt, Lületaşının yeterince işlenememiş ve ekonomiye kazandırılamamış bir durumda olduğunu söyledi. Bu nedenle de Eskişehir’de lületaşını ekonomiye kazandıracak çalışmaları ısrarla yaptıklarını ifade eden Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bildiğiniz gibi Lületaşı Meslek Lisesi yapmak gibi bir hayalimiz vardı, ama ülkenin geldiği ekonomik koşullar ve eğitimin bugünkü hali burada bir meslek lisesi yapmamıza imkân sağlamıyor. Bu nedenle bu yıl bir kurs düzenleyerek, lületaşını ve lületaşı sanatını Eskişehirlilere tanıtmaya çalıştık. 20 kadar kursiyer katıldı. Bugün onların da eserlerini göreceğiz, ancak lületaşının bilimsel anlamda öğrenilmesi ve öğretilmesi önemli bir iş. Bu nedenle de Eskişehir’deki Maden Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası ile katkı sunan diğer meslek odalarının yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Biz, demokratik kitle örgütleri ile iş yapmayı ilke edinen bir belediyeyiz. Bu nedenle de bugün ve yarın lületaşının bilimsel tarafını Eskişehirlilere anlatma imkanı bulacağız. Burada konuşmacı olan bilim insanlarına ve uygulayıcılara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Festivalimizin Eskişehir’e ve lületaşına katkı sunmasını umarak, herkese saygılarımı sunuyor ve hayırlı olsun diliyorum.”  

“LÜLETAŞININ ULUSAL BAZDA TANINIRLIĞINI ARTIRACAK!”

Başkan Kurt’un ardından, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Veysi Sır bir konuşma yaptı. Böyle bir etkinlikte yer almaktan çok büyük bir kıvanç duyduğunu belirten Sır, Festivalin Eskişehir’in çok önemli bir kültür mirası olan lületaşının ulusal bazda tanınırlığını artıracağını dile getirdi. Sır, kendilerini bu festivale davet eden Başkan Kurt’a teşekkür etti. Lületaşının bölgeye ve Eskişehir’e sadece kültürel anlamda katkı sunmadığını vurgulayan Sır, ekonomik olarak da bir istihdam kapısı açtığının altını çizdi. “Belediyenin bu konudaki hassasiyeti, çalışmaları ve ulusal bazda düzenlediği festival aracılığı ile lületaşının gerek ekonomik gerekse kültürel miras olarak tanınırlık açısından iyi bir noktaya ulaşacağı görülmektedir. Lületaşı Eskişehir ve bölge açısından kültürel özellikleri yansıtan önemli bir madendir. Lületaşı da dahil tüm yer altı madenlerinin değerlendirilmesinde kamu yararını önceleyen bir anlayışla, çevreye duyarlı, halkla barışık ve bölgesel kalkınmayı önceleyen bir madencilik tercih edilmelidir” diyen Sır, ardından da Maden Mühendisleri Odasının madencilik ilkelerini anlattı. 

“ÜLKEMİZİN TEK TAŞ FESTİVALİ!”

Sır’ın ardından konuşma yapan isim Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Emre Kıbrıs oldu. Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivalinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kıbrıs, “Ülkemizin bazı kentlerinde, ilçelerinde veya beldelerinde farklı amaçlarla çok sayıda festival düzenlenmesine rağmen, Odunpazarı Belediyemizin öncülüğünde Eskişehir’in simge değerlerinden ve geleneksel el sanatlarından birisi olan lületaşı konusunun öneminin ortaya çıkarılması; Eskişehir’in dünyaya tanıtılarak bu geleneksel el sanatı işçiliğinin geliştirilmesi; ilin ekonomisine katkıda bulunması için gerçekleştirilen bu etkinlikten dolayı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a çok teşekkür ediyorum. Çalışma alanı taşları tanıma, anlama sınıflama olan jeoloji mühendislerinin bu olgusunu bir festivalle tanıtarak, toplumlaşmasına katkı sunması ve ülkemizin ‘tek taş’ festivali olması nedeniyle de teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

BU FESTİVAL LÜLETAŞINI TANITMAK İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR FIRSAT 

Festivalde konuşma yapan bir diğer isim de CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer oldu.  İki yıl aradan sonra Eskişehir’in yeniden yüzyüze gelinen festivallere ev sahipliği yaptığını söyleyen Çakırözer, Eskişehir ile özdeşleşen Türkiye’nin Eskişehir denince akla gelen zenginliklerini festivalle kutlama geleneği için Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a teşekkür ediyorum. Bugün lületaşı için buradayız ama lületaşı ile sınırlı değil. Odunpazarı’nın ismi ile anılan Uluslararası Ahşap Heykel Festivali,  şehrimizle özdeşleşen camı Türkiye’ye ve dünyaya tanıtan Uluslararası Cam Festivali, şehrimizi ve ilçemizi tanıtan Uluslararası Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı. Bugün, Odunpazarı farklı şehirlerden Eskişehir’e gelen yurttaşlarımızın en fazla ziyaret ettiği bölge. Ben Odunpazarı Belediye Başkanımıza ve bu festivalleri yaparken emeklerini ortaya koyan Odunpazarı Belediyesinin emekçilerine teşekkür ediyorum. Lületaşı çok kıymetli. Eskişehir’de çok büyük bir mücadele verdik. Hemen dibimize termik santral yapmak istiyorlardı. Bu mücadeleyi verirken temiz havamız, berrak suyumuz, bereketli toprağımız dedik, ama bir argümanımız daha vardı. Bu santral buraya yapılırsa lületaşı madenlerimizi yok edecek dedik. O nedenle lületaşımızın hem korunması hem ustalığının gelecek nesillere aktarılması hem de sadece Türkiye’de değil dünyada parmakla gösterilen bir zenginlik olarak varlığını sürdürmesi için Lületaşını tanıtmamız gerek. Bunun için de bu festival çok büyük bir fırsat” şeklinde konutu.   

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ LÜLETAŞINI ANLATTI

Konuşmaların ardından “Eskişehir’in Önemli Jeomirası: Lületaşı” başlıklı panelin yapıldığı Hicri Sezen Parkı’na geçildi. Panelin moderatörlüğünü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday yaparken, panele ve festivale katılmak için İzmir’den ve İstanbul’dan Eskişehir’e gelen, Jeoloji Mühendisleri Prof. Dr. Hülya İnaner ve Doç. Dr. Yıldırım Güngör konuşmacı oldu. 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.