CUMHURİYET SANATÇILARI LÜLETAŞINI YORUMLUYOR YARIŞMA ŞARTNAMESİ

Cumhuriyet Sanatçıları Lületaşını Yorumluyor Yarışma Şartnamesi

30 Eylül 2024 Pazartesi

Cumhuriyet Sanatçıları Lületaşını Yorumluyor Yarışma Şartnamesi

Cumhuriyet Sanatçıları Lületaşını Yorumluyor Yarışması Başvuru Formu İçin Tıklayınız

1.  Yarışmanın Amacı

Cumhuriyetin 101. yılını coşku ile kutladığımız bu dönemde, gençliğin enerjisi ve çağdaş sanatların yaratıcı gücü ile harmanlanan Ulusal Lületaşı Festivali, Eskişehirli yurttaşlar ile buluşuyor. Eskişehir’in “beyaz altını” olarak bilinen lületaşı, usta ve sanatçıların ellerinde şekillenen zarif eserlerle, kültürel mirasımızın nadide bir parçası haline gelmiştir. Bu yıl beşincisini düzenleyeceğimiz festivalde, Cumhuriyetin özgürlükçü anlayışı, gençliğin dinamizmi ve çağdaş sanatların yenilikçi ruhu bir araya gelerek geçmiş ile geleceğin bağını kuran bir sanat köprüsü oluşturacaktır.

Cumhuriyet sanılanın aksine yalnızca bir yönetim biçimi değil, sanata, kültüre ve el emeğine verilen değerin de adıdır. Eskişehir’in en değerli miraslarından olan lületaşı, festival aracılığıyla, gençlik ve çağdaş sanatların yenilikçi anlayışı ile buluşurken, ortaya çıkacak eserler Cumhuriyetimizin bir parçası olarak bizlere emanet olacaktır.

Bu kapsamda, festivalde düzenleyeceğimiz “Cumhuriyet Sanatçıları Lületaşını Yorumluyor Yarışması” Cumhuriyetin aydınlık yolunda, çağdaş sanatların ilham verici bakış açısıyla gençliğin yaratıcılığını birleştirmeyi hedeflemektedir. Yarışmada genç sanatçıların çağdaş yorumları ile işlenecek lületaşının zarif ve modern örneklerin üretilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Cumhuriyet Sanatçıları Lületaşını Yorumluyor Yarışması; hayatını Eskişehir’e ve lületaşına adamış olan ve bu yıl kaybettiğimiz Maden Mühendisi Ümit Yıldırım’a ithaf edilmiştir.

“Cumhuriyetin ışığıyla, lületaşının zarafetinde buluşalım.”

2.      Katılım Şartları

·         Yarışmaya katılım ücretsizdir.

·      Adaylar yarışmaya, kulturvesosyalisler_md@odunpazari.bel.tr adresine e-posta yollayarak başvuracaktır.

·         Başvuru için yollanan e-postanın içeriği aşağıda belirtildiği gibi olmalıdır;

·         Konu: Lületaşı Yarışması Hk.

·         E-posta İçeriği: Odunpazarı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Cumhuriyet Sanatçıları Lületaşını Yorumluyor Yarışması’na başvurmak istemekteyim. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

·         Ekler: Mezuniyet Belgesi (E-devlet üzerinden alınan belgeler geçerlidir), Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (PDF formatına çevrilmiş olarak), Başvuru Formu

·         Yarışmanın kontenjanı 20 kişidir.

·         Yarışmaya başvuran ilk 20 aday katılım hakkı kazanacaktır.

·         Yarışmaya ülke genelindeki üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerin plastik sanatlar, heykel ve seramik bölümlerinden mezun olan sanatçılar başvurabilir.

·         Yarışmaya 20-45 yaş aralığındaki adaylar başvurabilir.

·         Yarışmada değerlendirilecek eserler Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali sürecinde üretilen eserler olmak zorundadır. Festival süreci boyunca yarışmacılar 10.00-16.00 saatleri arasında festival alanında olmak zorundadır.

·         Seçici Kurul üyeleri ve birinci derece akrabaları yarışmaya katılamaz.

·         Yarışma sonucu ödül alan eserler Odunpazarı Belediyesi Lületaşı Müzesi koleksiyonuna dahil edilerek mevcut envantere kaydedilecektir. Eserler bütün telif haklarıyla Odunpazarı Belediyesi’ne ait olacaktır.

·         Yarışmacıların öğle yemekleri Odunpazarı Belediyesi tarafından karşılanacaktır.

·         Yarışmacıların konaklama ve ulaşım giderleri kendilerine aittir.

·         Lületaşı hammaddesi ve kullanılacak bıçaklar Odunpazarı Belediyesi tarafından temin edilecektir.

·         Temin edilen lületaşları numaralandıktan sonra 29 Ekim 2024 günü kura ile yarışmacılara teslim edilecektir.

·         Yarışmaya katılım hakkı kazanan adaylar, yarışma şartnamesini kabul etmiş ve yarışma kurallarına uymayı taahhüt etmiş sayılırlar. Şartnameye uymayan yarışmacılar yarışma dışı bırakılır.

3.      Yarışma Takvimi

·         11.10.2024 (Cuma günü mesai saati sonu saat:18:00) başvuru bitiş tarihidir.

·         14.10.2024 Başvuru sonuçları açıklanacaktır.

·         28.10.2024 Lületaşı ocağı gezisi düzenlenecektir.

·         29.10.2024 Lületaşı Paneli gerçekleştirilecektir.

·         29.10.2024 Lületaşı Ustası Hammadde ve İşleme Süreci Workshop gerçekleştirecektir.

·         30. 10.2024 Saat: 10:00 Sanatçıların çalışma başlangıcı.

·         01.11.2024 Saat: 13:00 Sanatçıların çalışma bitişi.

·         01.11.2024 Saat:13:00-18:00 Seçici kurul ödül değerlendirilmesi.

·         02.11.2024 Kazanan eserlerin açıklanması ve sergi açılışı.

4.  Değerlendirme Kurulu

Yarışma değerlendirme kurulu 5 seçici kurul üyesinden oluşmaktadır.

5.      Seçici Kurulun Çalışması

Seçici kurul festival sürecinde çalışmaları takip ederek, belirlenen kriterlerle değerlendirmelerini tamamlayacaktır. Ödül kararı seçici kurul tam üye sayısının yarısından bir fazlası oyu ile kabul edilir. Seçici Kurul değerlendirmesinde gizlilik ilkesi esastır.

6.      Ödül

Ümit Yıldırım Onur Ödülü: Samsung Fotoğraf Makinesi

Yarışma Birincisi: Samsung Fotoğraf Makinesi

Yarışma İkincisi: Samsung Fotoğraf Makinesi

Yarışma Üçüncüsü: Samsung Fotoğraf Makinesi

Yarışmaya katılan tüm sanatçılara “Katılım Belgesi, Envanter Belgesi ve Teşekkür Belgesi” düzenlenecektir.

7.   Ödül Töreni

Ödül töreni 02.11.2024 tarihinde düzenlenecek sergi açılışında gerçekleştirilecektir.