Çöp Deme Lazım Olur
“Çöp deme lazım olur” sloganı ile yola çıktığımız bu projede, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza geri dönüşüm atıkları haricinde kalan organik mutfak atıklarının nasıl değerlendirileceği konusunda seminer verildi. Toplam 6 köyde 60 kadına verilen bu eğitimler; bokashi kovasının yapımı, bokashi kompost yapım aşamaları ve kompostta kullanılan laktoserum sıvısının üretim aşamalarını içeriyor. Bu projedeki amaç ise sürdürülebilirliktir. Proje ile köylüler, kendine sistemlerini oturtmak için gerekli bilgiye sahip olacak.
Bokashi kompostu, her türlü organik mutfak atığının gübreye dönüştürülmesi temeline dayalı olan turşulaştırma yöntemidir. Bokashi; dengeli bir ekosistem için toprağı besler. Ucuz ve kolaydır. Topraktaki hastalık yapan bakterileri bastırır. Az maliyetle daha çok verim sağlar. Kompost yolu ile hem kimyasal gübrenin zararlı etkilerinden kaçmak hem de cebimize olan maliyet yükünden kurtulmak için iyi bir yoldur.
Mesele, balığı vermek değil balık tutmayı öğreterek sürekliliği sağlamaktır. Müdürlük olarak en büyük çabamız gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek amacı güderek projelerimizi şekillendirme esasına dayanmaktadır. İklim Değişikliği ve bunun sonuçlarına karşı olan mücadelemizde bizlere destek veren Odunpazarı Belediyesi’ ne bağlı köylerimize destekleri için teşekkür ederiz.
« Geri Dön