Eskişehir mutfağında hamur işleri ve etli yemekler büyük yere sahiptir. Balkan ve Tatar mutfağının etkilerinin oldukça hissedildiği bir yemek kültürü vardır. Şehirde isim yapmış en meşhur lezzet ise “çi börek”tir; Tatarlar “çi” kelimesini güzel anlamında kullanırmış, bu lezzetli böreğin adı da buradan geliyor. Özellikle Odunpazarı tarihi bölgede bulunan otantik bir çok restoranda çi börek tadabilirsiniz. Balaban Kebap da en meşhur yiyecekler arasında yer alan özel soslu bir kebaptır.
Met helvası da oldukça meşhur bir tür tatlıdır. Adı çelik çomak benzeri bir oyundan geliyormuş. Eskiden bu oyunu büyükler oynar, kaybeden taraf da diğerine helva yapıp ikram edermiş. Zaman içinde oyunla helva aynı adla anılır olmuş. Eskişehir’in meşhur lezzetlerini sıralayacak olursak;
Met helvası, Nuga helvası, Haşhaşlı çörek, Çibörek, Balaban Kebap.