Odunpazarı Belediyesi’nde Çevreci Yaklaşım: Sıfır Atık Sporda Dönüşüm Projesi

Odunpazarı Belediyesi, enerji tasarrufu, geri dönüşüm ve sıfır atık projeleri ile doğayı, çevreyi ve Odunpazarı’nı korumaya devam ediyor. Belediye son olarak, “Sıfır Atık Sporda Dönüşüm Projesi” ile ahşap atıkların kullanılmayacak olanlarını madalya ve kupaya dönüştürüyor. Gerçekleştirilen etkinliklerde kullanılan madalya, kupa ve plaket gibi materyaller, Odunpazarı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü atölyelerinde atık durumda olan ahşaplardan üretiliyor, böylece belediye hem tasarruf ediyor hem de çevreyi koruyor. “Sıfır Atık Sporda Dönüşüm Projesi” ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Bu düşünceyi hayata geçiren bütün ekibi kutluyor ve bundan sonra daha farklı alanlarda bu işin devam etmesini diliyorum. Hem çevreye olan saygımızın hem de tasarrufa olan inancımızı bir kez daha vurguluyoruz. Bütün müdürlüklere örnek olsun” dedi. 

Odunpazarı Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü, gençleri madde ve teknoloji bağımlılığından uzaklaştırarak spora yönlendirmek için her yıl çok sayıda turnuva ve etkinlik düzenliyor. Bu turnuva ve etkinliklere katılan ve başarılı olan gençler ise kupa, madalya, plaket gibi materyallerle ödüllendiriliyor. Spor İşleri Müdürlüğü turnuva ve etkinliklerde kullanılan kupa, madalya ve plaketlerin belediyeye olan maliyetini en aza düşürmek hem de çevreyi korumak amacı ile “Sıfır Atık Sporda Dönüşüm” projesini başlattı. Belediye, “Sıfır Atık Sporda Dönüşüm” projesi ile kullanılamayacak durumda olan ahşap ve tekstil atıklarının kullanılmayacak durumda olanlarını kupa, madalya ve plakete dönüştürüyor. Odunpazarı’nın tarihi geçmişine atıfta bulunarak, ahşap atıklardan üretilen ödül ve madalyalarla yerel bir kimlik oluşturulması da hedefleniyor. Proje 3 aşamadan oluşuyor. 

Projede yer alan üç aşama göre:
*Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde bulunan atölyelerde kullanılmayacak ahşap atıklar toplanıyor, ihtiyaç duyulan boyutta kesilip verniklenerek Spor İşleri Müdürlüğü'ne teslim ediliyor.

*Madalya kullanımı sırasında kullanılan madalya ipleri için Odunpazarı Belediyesi Tekstil Atölyesinde bulunan tekstil atıkları işleniyor ve spor etkinlikleri için uygun hale getiriliyor.

*Toplanan malzemeler, Spor İşleri Müdürlüğü tarafından etkinlik görselleri ile birleştirilerek monte ediliyor ve etkinlikler için hazır hale getiriliyor. Bu proje, gençlerin spora yönlendirilmesi ve çevre bilincinin artırılması açısından büyük önem taşıyor. Odunpazarı Belediyesi, "Sıfır Atık Sporda Dönüşüm Projesi" ile sadece spor etkinliklerini desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda çevre sürdürülebilirliği ve tasarruf konularında da öncü bir rol üstleniyor. 

DİĞER MÜDÜRLÜKLERİMİZE ÖRNEK OLSUN

Spor işleri Müdürlüğü Sıfır Atık Sporda Dönüşüm Projesini, Odunpazarı Belediyesi Meclis Salonunda Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’ta tanıttı. Proje sunumunun ardından, Park ve Bahçeler Müdürlüğü atölyelerinde ahşaptan yapılan madalya, kupa ve plaketleri inceleyen Başkan Kurt, Spor İşleri Müdürlüğü’nün yıl içinde pek çok madalya, kupa ve plaket dağıtımı gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Bu madalya, kupa ve plaketlerin büyük meblağ tutan bir bütçe oluşturduğunu vurgulayan Başkan Kurt, “Hem çevreye olan saygımızdan hem tasarrufa verdiğimiz önemi de dikkate alarak Park ve Bahçeler Müdürlüğü atölyelerimizde atık durumdaki ahşapları madalya, kupa ve plakete dönüştürüyoruz. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor ve kolay gelsin diyorum. Tasarruf yaptığımız her alan bize yeni kaynaklar yaratma şansı doğuruyor. Şuanda yapılan hesaplara göre 500 bin TL tasarruf yapmak bile büyük bir başarı. Hiç kimse de gelip bize 500 bin TL’yi vermez. Bu düşünceyi hayata geçiren bütün ekibi kutluyor ve bundan sonra daha farklı alanlarda bu işin devam etmesini diliyorum. Hem çevreye olan saygımızın hem de tasarrufa olan inancımızı bir kez daha vurguluyoruz. Bütün müdürlüklere örnek olsun. Diğer müdürlüklerimizden de böyle projeler bekliyorum” dedi. 


« Geri Dön