Eskişehir Odunpazarı Belediyesi

• Telefon :
  • Adres : Hacı Hasan Sokak No:9, Eskişehir, Türkiye

YAPININ ADI:  Hacı Hasan Camii

YAPININ YERİ:  Hacı Hasan Sokak No:9 da yer alır.

YAPILIŞ TARİHİ: 13. yy da (Selçuklu) mescit olarak yapılan ve yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Camii’nin yapım tekniği ve mimarisine bakıldığında 19. yy’da Camiiye çevrildiği söylenebilir.

BANİSİ: Hacı Hasan tarafından yaptırıldığı rivayet edilmektedir.

AÇIKLAMA: Selçuklular Döneminde 1200’lü yıllarda mescid olarak inşaa edilmiştir.

Yapı çok fazla müdahale görmüştür. Küçük ölçekli mütevazi bir mahalle mescidi iken daha sonra eklentilerle camiye çevrilmiş, kuey-batı köşesine minare eklenmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü Kütahya Bölge Müdürlüğü’nce çizilen ve Eskişehir Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanan proje doğrultusunda 2011 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan yapıda sıva raspası sonucu çıkan izler yapının küçük bir mescitten çevrildiğini doğrulamaktadır.

MİMARİ TANIM: Camii, boyuna dikdörtgen planlı, ahşap tavanlıdır. Kiremit kaplı ahşap çatı ile örtülü olan caminin kuzey-batı köşesinde tuğla minaresi yükselir.

Asıl ibadet mekanının üstü iç içe iki karenin oluşturduğu kırlangıç tavanla örtülüdür.

İç mekan; doğu batı ve kuey cephelerde yer alan büyük pencereler ile aydınlanır. Pencereler yuvarlak kemerli, dikdörtgen formludur. Mihrap sade bir niş şeklindedir.Ahşap mimberin yan aynalıkları geometrik panolarla süslüdür.

Ahşap sütünceler üzerine oturan ahşap kadınlar mahfeline, giriş kapısının solundaki ahşap merdivenlerle ulaşılır.

• Hacı Hasan Ağa Cami