Kazım Kurt'tan sanata ve sanatçıya bir destek daha

Kazım Kurt'tan sanata ve sanatçıya bir destek daha

Her zaman sanatın ve sanatçının yanında olan Odunpazarı Belediyesi, son olarak Leyla Göktaş Ünal’ın Ahde Vefa albümüne destek verdi. “Odunpazarı’ndan Geçtim” adlı ezginin klibi Odunpazarı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından Odunpazarı’nda çekilirken,  “Karadır Kaşların” adlı ezgi ile ilgili de bilinen bir yanlış düzeltildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosu ses sanatçısı Leyla Göktaş Ünal’ın Ahde Vefa adını verdiği albüm, Odunpazarı Belediyesi’nin katkıları ile çıkarılarak müzik severlerin beğenisine sunuldu.

Albümde birbirinden eşsiz ezgiyi seslendiren Ünal, Eskişehir ezgilerine de yer verdi. Ünal’ın albümünde başarı ile seslendirdiği “Odunpazarı’ndan Geçtim” adlı ezgiye, Odunpazarı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından klip çekildi. Göktaş’ın Ahde Vefa adını verdiği albümünde uzun yıllardır yanlış bilinen bir bilgi de düzeltildi. 1940 yıllarında Eskişehir Seyitgazi’de Mustafa Tuna ve Raziye Hanım arasında geçen sevdayı konu alan ve sözleri Mustafa Tuna tarafından yazılan “Karadır Kaşların” adlı türkü uzun yıllar Zonguldak yöresine ait olarak biliniyordu. Bu yanlış Ünal’ın albümünde belgeleriyle düzeltilerek, “Karadır Kaşların” türküsünün Seyitgazi Türküsü olduğu vurgulandı.

“Karadır Kaşların” adlı türkünün Mustafa Tuna’nın oğlu Yılmaz Tuna kaynaklı hikayesi ise şöyledir;  “Türkünün hikâyesi 1940 yıllarında Eskişehir Seyitgazi’de Mustafa Tuna ve Raziye Hanım arasında geçer. İki genç birbirlerini severler ama aileleri bu sevdaya karşı çıkar. Mustafa’da çareyi Raziye’yi kaçırmakta bulur. Mustafa Raziye’yi kaçırırken Kızıltepe Ormanında yakalanır. Raziye Hanım evine, Mustafa Tuna hapse girer. 2 yıl hapiste kalır ve şiirler söylerken bunlardan birini türkü haline getirir. Bu türkü “Karadır Kaşların”dır. Mustafa, cezaevinde günlerini tamamlarken Raziye bir başkasıyla evlendirilir. Bunu duyan Mustafa, cezası bitince Eskişehir’i terk eder. Çeşitli illerde inşaat işçisi olarak çalışıp Raziye’yi unutmaya çalışır. Daha sonra Kalecik’te bulunan teyzesinin yanına gider ve orada evlenir. 88 yaşında vefat eder. Mustafa Tuna, Zonguldak’ta çalıştığı dönemde türkü derlenir. Bu nedenle de TRT repertuarlarına Zonguldak türküsü geçirilmiştir. Türkünün çıkış noktası Eskişehir Seyitgazi’dir.”

“ESKİŞEHİR’İN BENİM İÇİN HEP ÖZEL BİR YERİ OLDU”

Ahde Vefa adını verdiği albümüne katkılarından dolayı Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür eden Leyla Göktaş Ünal, “Albümde,  gizli kalan benim içim çok önemli olan Halk Aşığı büyük dedem Hulusi Pek’in demelerini ve doğduğum köyün (Yöre adı Emlek geçen) kültüründen etkilenerek annem ve babamdan derlediğim halayları okudum. Zonguldak’ta derlendiği için Zonguldak türküsü olarak geçen ‘Karadır Kaşların Ferman Yazdırır’ Türküsü aslında Seyitgazi Türküsüdür. Zonguldak’tan Seyitgazi’ye teslim edilmesini sağlamak için albümümde bu türküye de yer verdim” dedi. İlk konserini 1984’de Eskişehir’de verdiğini vurgulayan Ünal, ilk gençlik yıllarımdan günümüze kadar Eskişehir’in kendisi için hep özel bir yeri olduğunu söyledi. Ünal, bu nedenlerle albümün adını Ahde Vefa koyduklarını dile getirdi.

• Kazım Kurt'tan sanata ve sanatçıya bir destek daha
05.12.2018 14:43